Quinoová kaše s brusinkami a ovocem

Taky máte občas ty dny, kdy víte, že bude váš den náročný a potřebujete začít vydatnou snídaní? Já to mám tak poslední dobou docela často, ale už znám svoje tělo a vím, že dopoledne mě nejlépe zasytí zdravá a výživná kaše.  Z oblíbené pohankové kaše jsem přešla teď na kaši z quinoi. Quinoa je pro nás vegetariány a vegany super potravinou, kterou naše tělo potřebuje. Je dobré ji zahrnout do jídelníčku alespoň dvakrát týdně na doplnění bílkovin. Recept je velmi jednoduchý a kaši si můžete připravit už večer, chutná dobře v teplé i studené variantě. Stačí ji jen dozdobit ovocem. Já jsem zvolila jahody, brusinky a snídaňovou směs, vše od značky Billa, protože vsázím na kvalitu. Tyto suroviny najdete v sekci BIO. Už mě asi znáte a víte, že ráda snídám a mlsám bez výčitek. Tak vyzkoušejte můj recept, přečtěte si proč je důležití jíst quinou a napište, jak začíná vaše ráno.

Proč jíst quinou?

Quinoa byla v minulosti důležitou plodinou incké říše. Inkové ji nazývali „matkou všeho obilí“ a věřili, že je posvátná. V Jižní Americe se konzumuje už po tisíce let, ale superpotravinou se stala až před několika lety. Existují tři hlavní typy quinoy: bílá, červená a černá.

  • Obsahuje vysoký podíl vlákniny – mnohem vyšší než většina obilovin
  • Quinoa je bezlepková a proto skvělá pro lidi s lepkovou intolerancí
  • Quinoa má vysoký obsah proteinů a veškerých potřebných esenciálních aminokyselin
  • Quinoa má nízký glykemický index
  • Obsahuje vysoké množství minerálů, které většině lidí chybí, zejména hořčíku
  • Quinoa významně prospívá zdravému metabolismu
  • Quinoa je plná antioxidantů
  • Quinoa má několik důležitých charakteristik, které z ní činí potravinu příznivou pro hubnutí

Suroviny

1 hrnek qunoi (Billa)

2 hrnky mandlového či kokosového mléka

1 banán

Ingredience na servírování:

sušené brusinky ( Billa)

snídaňová směs (Billa)

čerstvé jahody a borůvky

1 lžička skořice

špetka soli

Postup přípravy:

  1. Quinou jsem nejprve spařila horkou vodou, abych předešla nahořklé chuti.
  2. Potom jsem ji dala do hrnce spolu s mandlovým mlékem, skořicí, agáve sirupem a špetkou soli. Přiklopenou jsem ji vařila asi 20 minut do měkka a do odpaření tekutiny.
  3. Jeden větší banán jsme rozmačkala vidličkou a použila ho jako sladidlo.
  4. Kaši jsem ozdobila čerstvým ovocem, sušenými brusinkami a kokosovou snídaňovou směsí.

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.