Vegetariánské plněné papriky s paprikovo-rajčatovou omáčkou

Taky máte obrovskou zásobu čerstvé zeleniny ze zahrady? Už to dlouho trvat nebude, tak si užívejte chuť a vůni těchto dobrot. Tentokrát jsem pro vás připravila vegetariánské plněné papriky. Jednoduše česká klasika trochu jinak. Udělala jsem je společně s paprikovou polévkou, ale byla tak hustá, že jsem si ji nechala jako omáčku a moc jsem si pochutnala. Takže tady mám pro vás takový recept 2v1, od kterého jsem ani nečekala, že mi bude tak strašně moc chutnat a musela jsem si ho připravit dvakrát po sobě. Určitě vyzkoušejte, papriky budou i jako příloha k masu správnou volbou a omáčka nebo polévka vám zase připomene léto.

Suroviny na paprikovou omáčku (polévku):

  • 1 velká cibule
  • 4 oloupané a utřené stroužky česneku
  • 1 velká mrkev
  • 1 velký brambor
  • 3 velké očištěné papriky
  • 5 velkých rajčat
  • 2 pomeranče
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • sůl, pepř, skořice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 400 ml vody

Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek oloupu a nakrájím na plátky, mrkev, brambory a papriky na tenká kolečka, rajčata spařím horkou vodou, sundám slupky a nakrájím na čtverečky. Pomeranče omyji v teplé vodě, naškrabu na struhadle dvě lžíce kůry a vymačkám šťávu – já použila svůj odšťavňovač. Zázvor nastrouhám na struhadle.
  2. Ve větším hrnci rozpálím olej a 5 minut na něm dusím cibuli, pak přidám česnek, mrkev, brambory a papriky, zakryji poklicí a dusím na mírném plameni 8 minut dokud paprika trošku nezměkne.
  3. Pak přidám rajčata, pomerančovou kůru, zázvor, vodu a polovinu vymačkané pomerančové šťávy, přivedu k varu, pak teplotu zmírním a vařím dalších 15 minut.
  4. Nechám polévku zchladnout, rozmixuji týčovým mixérem a zcedím přes sítko.
  5. Pak dám znovu vařit, přiliji zbytek pomerančové šťávy, osolím, opepřím a přidám skořici dle chuti.
  6. Pokud chci polévku přidám ještě vodu, protože i bez zhušťovadel je omáčka dostatečně hustá.

Suroviny na plněné papriky:

  • 4 větší papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká mrkev
  • 2 třapíky celeru i s natí
  • 1 rajče
  • 1 menší lilek nebo cuketu
  • 100g balkánského sýra
  • 1 vejce
  • 100g uvařené quinoi nebo kus kusu
  • koření čubřice, pepř

Postup přípravy:

  1. Na oleji zpěním mrkev, lilek, celer, rajčata a přidám česnek, podliji vodou a dusím do měkka.
  2. Do vychladlé a měkké zeleniny přimíchám předvařenou quinou nebo kuskus, přidám rozšlehané vejce a nastrouhaný sýr a nakrájenou nať celeru, dochutím pepřem a kořením. Pro mě byla směs dostatečně slaná díky balkánu.
  3. Směs promíchám a plním papriky, které jsem předtím potřela olivovým olejem zvenku i zevnitř. Peču na pečícím papíře asi 45 minut na 190 stupňů dokud papriky nejsou pěkně měkké.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.