Čočkový salát beluga – Master chef

Všem vám moc děkuji za vaši podporu a milé zprávy. Ano teď, už je to venku. Přihlásila jsem se do soutěže Master chef – soutěž o vaření, pro amatérské kuchaře. Mnoho z vás mi psalo před týdnem: „Proč jsem do toho šla“? Odpověď je úplně jednoduchá. Chtěla jsem to zkusit, vyzkoušet si své možnosti a taky naučit se něco nového od těch nejlepších. První kolo mám za sebou, opravdu jsem to nečekala a jsem moc šťastná, že jdu do dalšího kola. Slibuji, že se budu snažit bojovat a vydržet co nejdéle.

A pokud to bude možné, vařit a prosazovat svoji zdravou a výživnou kuchyni i v soutěži. Vždyť to znáte: „Jsme to co jíme“. Doufám, že si pochutnáte na skvělém, zdravém, čočkovém salátu, který mně otevřel dveře do kuchyně Master chefa 😀

Suroviny na 2 porce:

250g čočky Beluga

1 červená cibule

3 stroužky česneku

1 červená řepa

1 mrkev

1/2 celeru

1 fenykl

2 hrsti rukoly

1 hrst hladkolisté petržele

1 hrst koriandru

olivový olej

Zálivka:

1 lžíce hrubozrnné hořčice

1/2 vymačkaného citronu

2 lžíce olivového oleje

1 lžička medu

sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Troubu si předehřeji na 190 stupňů.
  2. Čočku dám do sítka a pod studenou tekoucí vodou jsem ji několikrát propláchla. V hrnci s vodou ji vařím asi 25 – 30 minut, ale pozor ať se vám nerozvaří.
  3. Mrkev, řepu, a celer oškrabeme a nakrájíme na drobné tenké plátky nebo kostičky. Fenykl očistíme, odřízneme vrchní stopky a vykrojíme spodní, tvrdší dřevnatou část – snadno ji poznáme podle jejího charakteristického trojúhelníkového tvaru. Fenykl krájím na co nejjemnější plátky.
  4. Připravím si plech s pečícím papírem, vložím na něj nakrájenou zeleninu a zakapu olivovým olejem, peču asi 40 minut, dokud není zelenina příjemně měkká.
  5. Všechny suroviny na zálivku spojím v misce a řádně promíchám.
  6. Uvařenou čočku a pečenou zeleninu vložím do velké misky, nechám chvíli vychladnout a potom zaliji hořčicovou zálivkou, dochutím pepřem a solí, promíchám s rukolou, nakrájenou petrželí a koriandrem.
  7. Ideální plnohodnotné jídlo pro vegetariány a vegany, nebo skvělá příloha k rybě.

 

 

 

 

Sdílet článek:

1 komentář

Napsat komentář
  1. Zajímavé, jak moc se o tom dá říct. Myslel jsem, že to nedotáhnu do konce, ale prezentace je dobře zrežírovaná a příjemná a dobře se čte. Čekám na další příspěvky, které mají podobnou hodnotu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.