Vege carpaccio z červené řepy

Myslím, že už skoro každý ochutnal vegetariánské carpaccio z červené řepy. Ale určitě ne každý ví, jak je červená řepa prospěšná pro naše zdraví a jak udělat super zálivku, aby carpaccio bylo delikátní. Tento recept je perfektní jako předkrm a nebo lehká večeře. Tak pojďme na to, úroda sklizená, vitamíny a antioxidanty naše tělo prostě potřebuje.

Proč jíst červenou řepu?

Je zdrojem draslíku a ten má velký význam při tvorbě vazivových tkání, kostí a pružnosti cévních stěn. Snižuje krevní tlak a má vliv na nervovou soustavu. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí, kvůli tomu je pokožka mladší.

Mezi další látky, které červená řepa obsahuje, patří kyselina listová. Obsahuje důležité látky potřebné v těhotenství pro správný vývoj plodu.

Řepa pozitivně ovlivňuje i činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je jí tak polovina.

Díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů.  Další účinky – produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.

Pro mě nejdůležitější část! Červená řepa má protinádorové účinky – díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější čerstvá šťáva z červené řepy a používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy. Já si fresh džus dělám každý den a k tomu jím i řepu vařenou, třeba právě tohle carpaccio a nebo řepové rizoto.

Doporučuji si vychutnat řepu v syrovém stavu, vařená už neobsahuje tolik cenných látek.

Řepu si buď zamilujete nebo ji budete nesnášet, každopádně doporučuji tu první možnost. A jaké další benefity má pro vaše zdraví?

  • podporuje nervový systém a vyživuje nervy
  • má protisklerotické účinky
  • díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
  • ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
  • podporuje látkovou výměnu
  • pomáhá po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě
  • má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
  • má příznivý vliv na vlasy a nehty
  • je vhodné ji jíst při menstruačních potížích
  • vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
  • má protimalárický účinek
  • obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek

A teď už k receptu…

Suroviny pro čtyři osoby:

  • 2 červené řepy velikosti tenisáku
  • balkánský nebo kozí sýr
  • mungo
  • rukola

Na dresink:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ citronu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř
  • balsamico na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky.
  2. Smícháme všechny ingredience na dresink, řepu trochu posolíme a opepříme dle chuti a přelijeme dresinkem.
  3. Přidáme rukolu, sýr dle chuti, já preferuji kozí, ale ten nechutná každému, mungo nebo vlašské ořechy na ozdobu, přidáme balsamico a podáváme. Dobrou chuť.
Sdílet článek:

1 komentář

Napsat komentář
  1. Tak já ji dělám pečenou v alobalu v troubě a s kozým sýrem, rukolou a ořechy, zálivka med, oliváč, balsamico, nesolím nepepřím…zkusím tu tvoji variantu:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.