Těstoviny bez lepku s bazalkovým pestem

Dnes udělám radost všem milovníkům těstovin, kteří je museli vynechat ze svého jídelníčku, stejně jako já. Někdo nesnese lepek, laktózu a já se vyhýbám přidanému cukru v potravinách. Ale naštěstí, někdo zřejmě slyšel mé přání. 🙂 Billa se rozhodla vyjít vstříc zákazníkům a připravila novou privátní značku s logem FREE. V sortimentu najdete různé druhy těstovin, sušenky, kukuřičné chlebíčky nebo muffiny, bez cukru, klasické mouky a laktózy. Za sebe musím říct, že jsem ráda, a nebudu si muset komplikovat život složitým studováním etiket, ale najdu výrobky dle svého přání za rozumnou cenu.

A samozřejmě k těstovinám patří nějaká výborná omáčka. Snažím se vyhýbat těm smetanovým, a jak už mě asi dobře znáte mám ráda, všechno čerstvé a nejlépe domácí. Kvalitní pesto v obchodech je obvykle dost drahé a navíc žádné se nevyrovná tomu domácímu. Takže s chutí do toho a pojďme se najíst zdravě a bez výčitek.

Suroviny

70g čerstvých bazalkových lístků

50ml panenského olivového oleje

4 lžic strouhaného pecorina nebo parmazánu

1 stroužek česneku

50g piniových oříšků

1/2 lžička hrubozrnné mořské soli

Postup přípravy:

  1. Záleží na vás jak chcete připravovat pesto, jestli klasickým způsobem v mixéru a nebo se dáte na pomalejší verzi kamenným hmoždířem, jako já.
  2. Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložím do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřu se solí, na hladkou pastu. Je lepší spíš roztírat, kolem misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky.
  3. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Ale pozor lepší je přidávat velmi pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá.
  4. Přidejte česnek a dále třete, česnek nemá z pesta cítit, takže jeden stroužek bohatě stačí.
  5. Vsypte piniové oříšky a všechen parmezán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota.
  6. Pesto můžete ještě osolit nebo opepřit, ale pozor na sýr – je slaný a česnek zase dodá pestu ostrost.

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.