Kedlubnové carpaccio

Když se řekne carpaccio, většina z nás si představíme hovězí tenké plátky s parmazánem, nebo pro vegetariány červenou řepu s balkánským sýrem. Chtěla jsem vyzkoušet něco jiného než svoji klasiku z řepy. Když jsem byla nakoupit, viděla jsem ten nádherný kedluben a napadlo mě proč neudělat carpaccio právě z něj. Víte, že ráda píši recepty s příběhem. Tak si přečtěte, proč je důležité jíst kedluben a napište jak vám tohle vege carpaccio chutnalo. Za sebe musím říct, že jsem si opravdu moc pochutnala.

Nejprve se pojďme seznámit, jestli se správně říká kedlubna nebo kedluben? Obojí je správně a volba je na vás, jestli použijete ženský, nebo mužský rod. Kedlubně se říká zázrak ze zahrádky, protože má v sobě řadu vitamínů – především vitamíny skupiny B, provitamín A (karoten) a vitamíny K, E a C. Obsahuje takové množství vitamínů, že jedna středně velká bulva dokáže pokrýt denní spotřebu u dospělého člověka. Kromě vitamínů je kedlubna nesmírně bohatá také na minerální látky. Najdeme v ní draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, hořčík, mangan, selen, měď a sodík. Aby toho nebylo málo kedlubny obsahují i cholagogum – látka, podporující vylučování žluči, napomáhá tak k rychlejšímu vyprazdňování žlučníku a hořčičné oleje pak mají preventivní protinádorové účinky.

Tato bulvovitá zelenina nabitá různými prospěšnými látkami zvyšuje imunitu organismu, dodává energií a má velmi kladný vliv na zpevnění pokožky, nehtů, vlasů a může pozitivně ovlivnit i hladinu cholesterolu v krvi. A pokud jste se rozhodli zatočit s nadbytečnými kilogramy, kedlubna vám pomůže. Patří k potravinám, které jsou ideální pro redukční dietu má pouze 30 kcal na 100g v syrovém stavu a navíc nízký glykemický index. Hladina cukru v krvi se po jejich konzumaci tedy zvyšuje jen velmi pomalu a málo. Takže s chutí do plavek a pojďme na recept.

Suroviny

1 větší kedlubna (Billa Česká farma)

1 jablko Granny Smith

100g kozího sýru

1 jarní cibulka

hrst hrášku

hrst petržele hladkolisté

limetová šťáva z 1 limety

limetová kůru z 1 limety

3 lžíce olivového oleje

pepř, sůl, chilli koření

Postup přípravy:

  1. Kedlubnu nakrájím na tenké plátky, jablko zbavím jadřince a pokrájím podobně jak kedlubnu. Cibulku nasekám na jemno. Z hráškových lusků vyberu kuličky.
  2. Z oleje, limetové šťávy a kůry umíchám dresink. Zeleninu promíchám ve větší misce v dresinku, vložím na talíř dochutím pepřem, solí a chillim, posypu petrželí.
  3. Nakonec rozdrobím kozí sýr na carpaccio.

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.