Houbové rizoto z květáku s fazolovými lusky

Tak jsem si říkala, co dobrého bych pro vás připravila. Váhala jsem nad zdravým jídlem k obědu nebo sladkým receptem bez mouky . Nakonec jsem vybrala obědovou zdravou verzi z kuchařky Janiny Černé – Cukrfee. Recept jsem si trošku upravila  a je ideální pro vegany i vegetariány. Vyřadila jsem, ghí máslo a nahradila olivovým olejem, kuřecí vývar jsem nahradila zeleninovým, hrnek smetany a víno jsem ani nekupovala 😀 Místo těchto surovin jsem přidala více koření a chutnalo to prostě skvěle. Nezapomínejte, že je důležité květák zařadit do svého jídelníčku. Proč? Už jsem vám jednou psala v receptu na květákovou pizzu, ale je potřeba si připomínat důležité věci. Čtěte dál, určitě vám doporučuji tento recept vyzkoušet.

Proč jíst květák?

Jistě si zaslouží častější zařazování do jídelníčku. Ve studiii publikované v časopise British Journal of Cancer vědci informovali o protirakovinných účincích květáku. Výzkum prokázal, že konzumace květáku může ovlivnit geny rakoviny. Květák můžete jíst i syrový, přidat ho do salátů nebo vařený. Když jsem ho čistila na tento recept s chutí jsem ukusovala.

Chrání proti rakovině

Květák obsahuje sloučeniny síry, u nichž bylo prokázáno že zabíjí kmenové rakovinové buňky a zpomaluje růst nádorů. Výzkum ukázal, že kombinace květáku a kurkumy funguje jako prevence rakoviny prostaty.

Vyživuje mozek

Květák má vysoký obsah cholinu a vitaminů B, B1, B2, B6, niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, které podporují funkci mozku. Konzumace v těhotenství podporuje mozkovou aktivitu plodu.

Silný antioxidanty

Podporuje zdraví srdce

Působí protizánětlivě

Je bohatý na vitamíny a minerály

Zdroj vlákniny

Detoxikace organismu

Suroviny

  • 1 celý květák
  • 250g krájených žampionů
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 200g nakrájených fazolových lusků nebo chřestu (dle sezóny)
  • 1/2 l  zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce šafránového koření
  • 1 lžíce kurkumy

Postup přípravy:

  1. Květák očistím, nakrájím na drobné kousky a rozmixuji v mixéru na drobné kousky velikosti rýžového zrnka.
  2. Rozehřeji pánev, přidám olivový olej a na středním plameni restuji květák minimálně dvacet minut.
  3. Nakrájím si žampiony, česnek a fazolové lusky  na drobno a restuji dozlatova na druhé pánvi.
  4. Pak snížím plamen a přidám květákovou rýži do pánve s houbovou směsí a vše důkladně promíchám.
  5. Do směsi vliji zeleninový vývar a nechám lehce probublávat a vyvařit.
  6. Až bude květák úplně měkký, přidám nastrouhaný parmezán šafránové koření, kurkumu, sůl a pepř dle chuti.

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.