Dýňová pomazánka

Všechno tak strašně rychle utíká….Před chvílí jsme se ještě slunili a koupali a teď už je polovina října. Podzim má taky své kouzlo, mám ráda ty barevné listy stromů a nejvíc podzimní zeleninu. Dýňová sezóna je v plném proudu. Určitě už jste si doma uvařili oblíbenou dýňovou polévku a nebo dýňový koláč? Vyzkoušeli jste někdy udělat pomazánku z dýně? Já letos poprvé a musím říct, že jsem byla velmi příjemně překvapená, jaká je to dobrota k večeři nebo na svačinu. Víte, že dýně je velmi zdravá a obsahuje mnoho antioxidantů? Přečtěte si můj nový článek a vyzkoušejte nový recept na zdravou pomazánku.

Proč zařadit dýni do svého jídelníčku?

Dýně jsou příliš dobré na to, aby se z nich vyráběla jen halloweenská strašidla.

  • V dýních se nachází celá řada antioxidantů, které chrání naše tělo před nemocemi, posilují imunitní systém a dodávají energií.
  • Chrání naše oči – díky vysokému obsahu vitamínu A chrání zrak před šedým zákalem.
  • Dýně je obrovským zdrojem vlákniny. Během dne vás skvěle zasytí a tělo pomocí vlákniny pročistí a zbaví toxinů.
  • Snižuje cholesterol – dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a mastných kyselin na rostlinné bázi – tyto látky snižují cholesterol a zlepšuje činnost mozku.
  • Draslík a zinek snižují krevní tlak, čímž zabraňují kardiovaskulárním onemocněním.
  • Ženám usnadňuje zinek početí a mužům pomáhá s potencí.

Suroviny

1  středně velká dýně hokaido

1 menší šalotka

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce šťávy z citronu

1/2 čajové lžičky kurkumy

100g tvarohu (Billa)

snítka tymiánu a rozmarýnu

slunečnicový chléb (Billa)

Postup přípravy: 

  1. Předehřeji troubu na 200 stupňů.
  2. Dýni důkladně omyji, oškrabu slupku, vydlabu semínka a zbytek nakrájím na kostky, které rozprostřu na plech.
  3. Lehce osolím, opepřím, přidám bylinky a zakápnu olivovým olejem, dám do vyhřáté trouby a peču asi 15 minut, dokud není dýně úplně měkka.
  4. Dýni nechám vychladnout, přendám do větší mísy, přidám tvaroh, kurkumu a citron. Rozmixuji týčovým mixérem dohladka, přidám na jemno nakrájenou šalotku, promíchám a případně dosolím, pokud se nám bude zdát pomazánka málo slaná.

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.