Dýňová polévka s chilli
Jak už jsem psala, podzim je pro mě ten nejlepší čas na vaření polévek, které zahřejí a uspokojí moje chutě. Mám pro vás výbornou chilli dýňovou polévku, která zasytí a prohřeje dvojnásobně. Ráda si jídlo trošku přiostřím a chilli je pro to jako stvořené, v této dýňovce jsem papričkou rozhodně nešetřila. Proč taky, vždyť chilli je tak zdravé. Čtěte a dozvíte se, proč je dobré jíst občas chilli a jak jednoduché je připravit si tuto podzimní polévku.
Proč jíst pravidelně chilli?
O chilli se říká, že když je zařadíte pravidelně do svého jídelníčku, ideálně každý den, zbaví vás vysokého cholesterolu, žaludečních vředů i cukrovky. A co dál?:
- Obsahuje proteiny – vhodné pro vegetariány
- Obsahuje vlákninu – chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny, která zpomaluje rychlost s jakou se cukr vstřebává do těla. Proto jsou chilli papričky dobré i pro diabetiky – jak ukázala studie uveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition, chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle až o 60 %.
- Mají hodně vitaminu C a A – Klasické papriky, ale i chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který teď v zimě hodně potřebujeme. Zlepšuje imunitní systém a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění.
- Obsahuje železo – dobré pro ty co trpí anémií
- Pomáhají při hubnutí – chilli zrychluje metabolizmus
- Snižuje cholesterol – chilli papričky chrání před hromaděním špatného cholesterolu v krvi. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
- Chrání před vznikem vředů.
- Snižuje chuť na sladké.
Suroviny na polévku
- 800 g dýně
- 2 lžíce ghí másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička čekankového sirupu
- 600 ml zeleninového vývaru
- ½ balení zakysané smetany
- 1 čerstvá chilli paprička
- sůl a pepř
- hrst opražených dýňových semínek
Postup přípravy:
- Předem si rozehřeji troubu na 180 stupňů. Oškrábu dýní, zbavím ji jadřinců a nakrájím na kostky. Vložím na plech, pokapu olivovým olejem a dám do trouby. Peču dokud není měkká.
- Cibuli, česnek a chilli nakrájím na jemno a mrkev nastrouhám. Rozpustím v hrnci ghí máslo a přidám cibuli, česnek, mrkev, upečenou dýni a pomalu restuji. Za chvíli zaliji vývarem a vařím asi 20 minut než zelenina pěkně změkne.
- Stáhnu z ohně, nechám trošku vychladnout a rozmixuji ponorným mixérem.
- Znovu jsem polévku přivedu k varu a vmíchám půl kelímku zakysané smetany. Osolím, opepřím a nakonec přidám nakrájenou chilli papričku.
- Servíruji s opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.