Dýňová polévka s chilli

Jak už jsem psala, podzim je pro mě ten nejlepší čas na vaření polévek, které zahřejí a uspokojí moje chutě. Mám pro vás výbornou chilli dýňovou polévku, která zasytí a prohřeje dvojnásobně. Ráda si jídlo trošku přiostřím a chilli je pro to jako stvořené, v této dýňovce jsem papričkou rozhodně nešetřila. Proč taky, vždyť chilli je tak zdravé. Čtěte a dozvíte se, proč je dobré jíst občas chilli a jak jednoduché je připravit si tuto podzimní polévku.

Proč jíst pravidelně chilli?

O chilli se říká, že když je zařadíte pravidelně do svého jídelníčku, ideálně každý den, zbaví vás vysokého cholesterolu, žaludečních vředů i cukrovky. A co dál?:

  1. Obsahuje proteiny – vhodné pro vegetariány
  2. Obsahuje vlákninu – chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny, která zpomaluje rychlost s jakou se cukr vstřebává do těla. Proto jsou chilli papričky dobré i pro diabetiky – jak ukázala studie uveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition, chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle až o 60 %.
  3. Mají hodně vitaminu C a A – Klasické papriky, ale i chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který teď v zimě hodně potřebujeme. Zlepšuje imunitní systém a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění.
  4. Obsahuje železo – dobré pro ty co trpí anémií
  5. Pomáhají při hubnutí – chilli zrychluje metabolizmus
  6. Snižuje cholesterol – chilli papričky chrání před hromaděním špatného cholesterolu v krvi. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
  7. Chrání před vznikem vředů.
  8. Snižuje chuť na sladké.

Suroviny na polévku

  • 800 g dýně
  • 2 lžíce ghí másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička čekankového sirupu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • ½ balení zakysané smetany
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • sůl a pepř
  • hrst opražených dýňových semínek

Postup přípravy:

  1. Předem si rozehřeji troubu na 180 stupňů. Oškrábu dýní, zbavím ji jadřinců a nakrájím na kostky. Vložím na plech, pokapu olivovým olejem a dám do trouby. Peču dokud není měkká.
  2. Cibuli, česnek a chilli nakrájím na jemno a mrkev nastrouhám. Rozpustím v hrnci ghí máslo a přidám cibuli, česnek, mrkev, upečenou dýni a pomalu restuji. Za chvíli zaliji vývarem a vařím asi 20 minut než zelenina pěkně změkne.
  3. Stáhnu z ohně, nechám trošku vychladnout a rozmixuji ponorným mixérem.
  4. Znovu jsem polévku přivedu k varu a vmíchám půl kelímku zakysané smetany. Osolím, opepřím a nakonec přidám nakrájenou chilli papričku.
  5. Servíruji s opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.