Čočkový dhal

Zdravím vás všechny v novém roce!!! Samozřejmě z kuchyně a s elánem:) Na Nový rok jsem si vybrala recept s čočkou, jak jinak. Říká se, že přináší peníze do dalšího roku. Já si myslím, že čočka vám přinese hlavně zdraví, proto ji konzumuji minimálně dvakrát týdně. Proč jíst čočku častěji, jsem psala v receptu “čočka na kyselo jinak”, ale kdo zapomněl může si zase připomenout kliknutím na slovo Proč.

Tentokrát jsem se, ale nedržela tradičního receptu a připravila indický čočkový dhal. Je to totiž jedno z mých oblíbených jídel a musím říct, že chutnal zatím úplně každému. Základ receptu je sám o sobě skvělý, ale pokud chcete můžete přidat i zeleninu jako rajčata, lilek nebo papriku. Potom budete mít opravdu plnohodnotné jídlo, které vás zasytí na celé odpoledne.

Určitě vyzkoušejte, recept je jednoduchý, rychlý a velmi zdravý. Místo klasického másla jsem použila ghí máslo, které chutná neskutečně a říká se o něm, že je zdrojem života.

Více se dozvíte v receptu! Začněte rok zdravě 🙂

Co je ghí máslo?

Jedná se o máslo, podložené ověřenou tisíciletou tradicí, kdy speciální technikou oddělujeme tuk od pevných mléčných částic. Když to řeknu jednoduše jedná se o kvalitně přepuštěně máslo. Kdo chce a ví jak na to, může si vyrobit doma sám, ale z kvalitního pravého másla, jinak se vám nepovede.

Proč přidat do jídelníčku ghí máslo?

Ajurvedská medicína věří, že ghí je zdrojem životní energie, jež je základem imunity, tělesné i duševní pohody. Dle staré indické filozofie podporuje zdravé proudění veškerých tekutin těla, neboť je samo energií, kterou smí propůjčit naší podstatě. Dále se považuje za výborný posilující prostředek nervové soustavy, ale také naší, kolikrát unavené a vyčerpané mysli.

Svými jedinečnými účinky posiluje trávení, čímž podporuje vstřebávání výživných látek a zvyšuje tak nutriční hodnotu potravin.

Jeho chuť je jemná, oříšková a v kombinaci s kterýmkoli kořením, sladkým, slaným či pikantním, bude vaše jídlo úžasné. Jeho cena je sice trošku vyšší než cena klasického másla, ale pokud kupujete kvalitní olivový olej vyjde vás to na stejné peníze. Určitě vyzkoušejte ve vaší kuchyni!!!

Suroviny:

  • ½ kg červené čočky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor tak 5 cm
  • 1 lžičku kurkumy
  • 2 lžičky kari směsi
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 konzervu kokosového krému na vaření
  • 2 lžičky ghí másla,
  • pepř a sůl
  • chili, čerstvý koriandr
  • ½ citronu nebo limetky
  • dlouhozrná rýže, pita chléb

Postup přípravy:

  1. Předem si předvařím červenou čočku, aby byla měkká, klidně i částečně rozvařená.
  2. Nakrájím na jemno cibulku, rozdrtím česnek a zázvor nastrouhám na jemno na struhadle.
  3. Ve větším hrnci rozpustím ghí máslo a smíchám všechno koření kromě soli a zázvoru a alespoň dvě minuty míchám. Koření pak provoní celou kuchyni a je hezky spojeno.
  4. Potom přidám zázvor a uvařenou čočku a chilli papričku (podle chuti) a chvíli míchám.
  5. Přeliji kokosovým krémem, promíchám a přivedu k varu. Až je čočka změklá a vypadá spíš jako omáčka, tak ji dochutím čerstvým koriandrem, solí a šťávou z citronu nebo limetky. Podávám s rýží nebo pita chlebem.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.