Vege carpaccio z červené řepy
Myslím, že už skoro každý ochutnal vegetariánské carpaccio z červené řepy. Ale určitě ne každý ví, jak je červená řepa prospěšná pro naše zdraví a jak udělat super zálivku, aby carpaccio bylo delikátní. Tento recept je perfektní jako předkrm a nebo lehká večeře. Tak pojďme na to, úroda sklizená, vitamíny a antioxidanty naše tělo prostě potřebuje.
Proč jíst červenou řepu?
Je zdrojem draslíku a ten má velký význam při tvorbě vazivových tkání, kostí a pružnosti cévních stěn. Snižuje krevní tlak a má vliv na nervovou soustavu. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí, kvůli tomu je pokožka mladší.
Mezi další látky, které červená řepa obsahuje, patří kyselina listová. Obsahuje důležité látky potřebné v těhotenství pro správný vývoj plodu.
Řepa pozitivně ovlivňuje i činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je jí tak polovina.
Díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů. Další účinky – produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.
Pro mě nejdůležitější část! Červená řepa má protinádorové účinky – díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější čerstvá šťáva z červené řepy a používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy. Já si fresh džus dělám každý den a k tomu jím i řepu vařenou, třeba právě tohle carpaccio a nebo řepové rizoto.
Doporučuji si vychutnat řepu v syrovém stavu, vařená už neobsahuje tolik cenných látek.
Řepu si buď zamilujete nebo ji budete nesnášet, každopádně doporučuji tu první možnost. A jaké další benefity má pro vaše zdraví?
- podporuje nervový systém a vyživuje nervy
- má protisklerotické účinky
- díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
- ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
- podporuje látkovou výměnu
- pomáhá po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě
- má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
- má příznivý vliv na vlasy a nehty
- je vhodné ji jíst při menstruačních potížích
- vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
- má protimalárický účinek
- obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek
A teď už k receptu…
Suroviny pro čtyři osoby:
- 2 červené řepy velikosti tenisáku
- balkánský nebo kozí sýr
- mungo
- rukola
Na dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ citronu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- sůl, pepř
- balsamico na ozdobu
Postup přípravy:
- Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky.
- Smícháme všechny ingredience na dresink, řepu trochu posolíme a opepříme dle chuti a přelijeme dresinkem.
- Přidáme rukolu, sýr dle chuti, já preferuji kozí, ale ten nechutná každému, mungo nebo vlašské ořechy na ozdobu, přidáme balsamico a podáváme. Dobrou chuť.
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.
1 komentář
Napsat komentářSarka
23. září 2016 v 14:34
Tak já ji dělám pečenou v alobalu v troubě a s kozým sýrem, rukolou a ořechy, zálivka med, oliváč, balsamico, nesolím nepepřím…zkusím tu tvoji variantu:)