Těstoviny bez lepku s bazalkovým pestem
25. března 2019 Žádný komentář
Dnes udělám radost všem milovníkům těstovin, kteří je museli vynechat ze svého jídelníčku, stejně jako já. Někdo nesnese lepek, laktózu a já se vyhýbám přidanému cukru v potravinách. Ale naštěstí, někdo zřejmě slyšel mé přání. 🙂 Billa se rozhodla vyjít vstříc zákazníkům a připravila novou privátní značku s logem FREE. V sortimentu najdete různé druhy těstovin, sušenky, kukuřičné chlebíčky nebo muffiny, bez cukru, klasické mouky a laktózy. Za sebe musím říct, že jsem ráda, a nebudu si muset komplikovat život složitým studováním etiket, ale najdu výrobky dle svého přání za rozumnou cenu.
A samozřejmě k těstovinám patří nějaká výborná omáčka. Snažím se vyhýbat těm smetanovým, a jak už mě asi dobře znáte mám ráda, všechno čerstvé a nejlépe domácí. Kvalitní pesto v obchodech je obvykle dost drahé a navíc žádné se nevyrovná tomu domácímu. Takže s chutí do toho a pojďme se najíst zdravě a bez výčitek.
Suroviny
70g čerstvých bazalkových lístků
50ml panenského olivového oleje
4 lžic strouhaného pecorina nebo parmazánu
1 stroužek česneku
50g piniových oříšků
1/2 lžička hrubozrnné mořské soli
Postup přípravy:
- Záleží na vás jak chcete připravovat pesto, jestli klasickým způsobem v mixéru a nebo se dáte na pomalejší verzi kamenným hmoždířem, jako já.
- Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložím do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřu se solí, na hladkou pastu. Je lepší spíš roztírat, kolem misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky.
- Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Ale pozor lepší je přidávat velmi pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá.
- Přidejte česnek a dále třete, česnek nemá z pesta cítit, takže jeden stroužek bohatě stačí.
- Vsypte piniové oříšky a všechen parmezán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota.
- Pesto můžete ještě osolit nebo opepřit, ale pozor na sýr – je slaný a česnek zase dodá pestu ostrost.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.