Salát s pečenou dýní
Přes léto jím nejradši saláty a hodně ovoce. V tomto počasí to ani jinak nejde. Během dne nemám na nic moc chuť a hlavní hlad přijde až večer. Jím sice pravidelně, ale vždycky v létě mám nějaké to kilčo nahoře, protože večer, když se trošku ochladí, prostě chutná jídlo nejvíc. Před pár dny jsem dostala domácí dýni a připravila z ní opět skvěloupolévku, kterou už máte na blogu. Tentokrát jsem vynechala batáty ale byla zase výborná. Z dýně jsem připravila i tento úžasný letní salát. Inspirací mi byla moje oblíbená Ella Woodward, ale mně moje verze chutnala o moc víc. Určitě si tento skvělý, sytý letní salát připravte a napiště mi, jak vám chutnalo.
Suroviny na jeden velký salát:
- 500 g máslové dýně
- hrst černých oliv
- hrst mungo klíčků
- 250 g mix salátů
- 5 cherry rajčat
- ½ avokáda
- 1 lžíce provensálského koření
- 1 lžička chilli
- olivový olej
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce tahini pasty
- sůl a pepř
- Předehřeju si troubu na 200 stupňů, dýni oškrábu a nakrájím na drobné kostky.
- Dýňové kousky rozložím na pečící papír, posypu provensálským kořením, chilli, solí a pepřem. Vše promíchám, aby byla dýně okořeněná a dám do trouby na cca 30 minut. Když je dýně krásně měkká, vyndám plech z trouby a nechám dýni trošku vychladnout.
- Připravím si dresink – smíchám olej, citrónovou šťávu, tahini pastu, sůl a pepř. Dobře směs promíchám s olivami a listy salátu.
- Ochucený salát připravím na talíř, přidám rajčata, mungo klíčky a vychladlou dýni.
Dresink:
Postupu přípravy:
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.
4 komentáře
Napsat komentářLejdynka Marie
24. července 2017 v 16:44
Děkuji za recept, vypadá výborně, určitě vyzkouším, v létě jím denně salát jako hlavní jídlo a vlastně skoro pořád stejný, ale proč ne, když mi to tak chutná. A teď ujíždím na melounech a kila jdou nahoru, nevadí. Držím palečky, určitě je vám líp
Iveta Zárubová
25. července 2017 v 11:41
Dýně jsou výborné, doma vařím hlavně dýňovou polévku, do které musím přidat to správné množství chilli (spíše více 🙂 ) a nezahušťuji ji moukou, ale dám přidávám pár kousků brambor… Zajímavý recept, vyzkouším… Kde nakupujete tahini pastu a podobné speciality?
Food Therapy by Denisa
25. července 2017 v 17:21
Vyzkoušejte, byl fakt výborný. Já to mám každé léto tak, kila jdou nahoru 😀
Food Therapy by Denisa
25. července 2017 v 17:22
Přesně tak i já používám brambory. Tahini kupuji ve sklizenu a nebo zdravé výživě. Tam vždycky nechám balík, ale stojí to za to 🙂