Salát s pečenou dýní

Přes léto jím nejradši saláty a hodně ovoce. V tomto počasí to ani jinak nejde. Během dne nemám na nic moc chuť a hlavní hlad přijde až večer. Jím sice pravidelně, ale vždycky v létě mám nějaké to kilčo nahoře, protože večer, když se trošku ochladí, prostě chutná jídlo nejvíc. Před pár dny jsem dostala domácí dýni a připravila z ní opět skvěloupolévku, kterou už máte na blogu. Tentokrát jsem vynechala batáty ale byla zase výborná. Z dýně jsem připravila i tento úžasný letní salát. Inspirací mi byla moje oblíbená Ella Woodward, ale mně moje verze chutnala o moc víc. Určitě si tento skvělý, sytý letní salát připravte a napiště mi, jak vám chutnalo.

Suroviny na jeden velký salát:

  • 500 g máslové dýně
  • hrst černých oliv
  • hrst mungo klíčků
  • 250 g mix salátů
  • 5 cherry rajčat
  • ½ avokáda
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 lžička chilli
  • olivový olej
    • Dresink:

      • 2 lžíce olivového oleje
      • šťáva z 1/2 citrónu
      • 1 lžíce tahini pasty
      • sůl a pepř

      Postupu přípravy:

      1. Předehřeju si troubu na 200 stupňů, dýni oškrábu a nakrájím na drobné kostky.
      2. Dýňové kousky rozložím na pečící papír, posypu provensálským kořením, chilli, solí a pepřem. Vše promíchám, aby byla dýně okořeněná a dám do trouby na cca 30 minut. Když je dýně krásně měkká, vyndám plech z trouby a nechám dýni trošku vychladnout.
      3. Připravím si dresink – smíchám olej, citrónovou šťávu, tahini pastu, sůl a pepř. Dobře směs promíchám s olivami a listy salátu.
      4. Ochucený salát připravím na talíř, přidám rajčata, mungo klíčky a vychladlou dýni.
Sdílet článek:

4 komentáře

Napsat komentář
  1. Děkuji za recept, vypadá výborně, určitě vyzkouším, v létě jím denně salát jako hlavní jídlo a vlastně skoro pořád stejný, ale proč ne, když mi to tak chutná. A teď ujíždím na melounech a kila jdou nahoru, nevadí. Držím palečky, určitě je vám líp

  2. Dýně jsou výborné, doma vařím hlavně dýňovou polévku, do které musím přidat to správné množství chilli (spíše více 🙂 ) a nezahušťuji ji moukou, ale dám přidávám pár kousků brambor… Zajímavý recept, vyzkouším… Kde nakupujete tahini pastu a podobné speciality?

  3. Vyzkoušejte, byl fakt výborný. Já to mám každé léto tak, kila jdou nahoru 😀

  4. Přesně tak i já používám brambory. Tahini kupuji ve sklizenu a nebo zdravé výživě. Tam vždycky nechám balík, ale stojí to za to 🙂

Napsat komentář: Lejdynka Marie (Zrušit odpověď)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.