Provensálský koláč

Minule jsem pro vás připravila recept na sladký fit koláč. Tak co si tentokrát připravit slaný? Mám pro vás recept na zdravý vegetariánský třeba i veganský zeleninový koláč, pokud nepřidáte sýr. Výběr nechám na vás, ale můžu zaručit, že vám bude určitě moc chutnat. Jak už asi víte z mých příběhů, nějakou dobu jsem žila ve Francií a tam jsem si oblíbila jejich zeleninové ratatouille – teplou dobře dochucenou zeleninu, ať už jako přílohu, nebo omáčku do těstovin, či rizota. No a dnes jsem ho vyzkoušela do koláče a byla to velká dobrota. Těsto bylo velmi křehké a ta zelenina ve spojení s parmazánem Grand Padano byla velmi dobrá kombinace. Příprava je velmi rychlá a myslím, že vám bude koláč chutnat. Vyzkoušejte a napište 😀

Suroviny

Těsto:

250g hladké špaldové mouky

1 dcl olivového oleje

1 dcl horké vody

1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů

špetka soli

Suroviny na náplň:

1 menší lilek

1 malá cuketa

1 červená paprika

1 červená cibule

5oog rajčat nebo plechovka loupaných rajčat na kousky

sýr Grana Padano (Billa)

1 lžíce provensálského koření

pepř, sůl

Postup přípravy:

  1. Troubu si rozehřeji na 180 stupňů.
  2. Nakrájím si zeleninu – lilek a cuketu na tenké plátky, cibuli a papriku na kratší proužky. Rajčata lehce spařím horkou vodou a stáhnu slupku, rozmixuji v mixéru, ale ne moc na jemno, spíš na hrubo a přidám nastrouhaný sýr Grana Padano, provensálské koření, sůl a pepř. Lilek posolím a nechám vyplakat, aby se z něho dostala voda, kterou pak papírovou utěrkou osuším.
  3. Ze surovin na těsto si zpracuji hmotu, kterou rozválím na velikost koláčové formy a poté ji do ní, na pečícím papíře vložím.
  4. Na těsto, přidám rozmixovaná rajčata, ale jen tak polovinu a začnu přidávat nakrájenou zeleninu, kterou pak přeliji ještě zbytkem rajčatové omáčky.
  5. Dozdobím kořením a nakrájeným sýrem Grana Padano na širší plátky. A dám do předehřáté trouby na 40 minut péct.

 

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.