Palačinky s borůvkovým rychlodžemem

Tohle je přesně recept do smutnýho, zamračenýho rána bez sluníčka. Určitě to taky znáte, když se probudíte a řeknete si: „hmm, to bude prolenošenej den“. Nejlepší je sebe a ty co máte nejradši rozmazlit skvělou snídaní. Moje zdravá palačinka vás stoprocentně nadchne. Navíc nehrozí ani výčitky. Je totiž bez mouky, cukru a s domácím borůvkovým rychlodžemem. Přeju krásné ráno a pusťte se do toho:)

Moje palačinky nejsou žádná věda. Oproti klasickým ale obsahují suroviny, které prospějí vašemu tělu. Nepoužívám klasickou mouku, vyrobím si vlastní, a to z klasických ovesných vloček pomletých společně se lněným semínkem.

Proč jíst lněné semínko?

Používáte ve své kuchyni lněné semínko? Ne? Řekněme si PROČ ho zařadit do jídelníčku.

Z pohledu výživové hodnoty jsou lněná semínka tzv. superpotravinou. Lněné semínko v obchodě najdeme jako hnědý a zlatý len. Oba druhy mají stejné výživové hodnoty jen se liší barvou. Lněná semínka obsahují vitamíny skupiny B a E, dále vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen a zinek. Určitě vás potěší i cca 30 % obsah tuků, konkrétně omega 3 mastné kyseliny, které se jinak vyskytují hlavně v rybím tuku, mají příznivý vliv na metabolismus tuků a snižují cholesterol.

Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou vyhledávanou potravinou vegetariánů a veganů.

Mají velmi příznivé účinky na zdraví a to hlavně –  protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové, pomáhají při stavech jako je astma a artritida. Konzumace lněných semínek přispívá ke snižování cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, stabilizuje cukr v krvi, odvádí přebytečný tuk z tkání, podporuje hubnutí. Lněná semínka mají lehce projímavý efekt, napomáhají plynulému pohybu střevního obsahu. Preventivně působí proti rakovině prsu a zmírňují návaly horka při menopauze. Navíc jsou velkým plusem pro udržování mladistvé pleti. Takže dámy stop píchaní botoxu a radši si ráno do fresh džusu namelte nebo nadrťte v hmoždíři semínka.

Ale teď už k receptu na palačinky a borůvkový džem!!!

Suroviny na palačinky:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ½ hrnku lněných semínek
  • ½ hrnku kokosu
  • 2 lžíce karobu
  • 1 velký banán
  • 2 vajíčka
  • ½ hrnku mandlového nebo kokosového mléka
  • kokosový olej na pánvičku

Suroviny na džem:

  • 5ks datlí odmočit dvě hodiny
  • 1 lžíce chia semínek nabobtnat v1 dcl vody
  • 1 hrnek borůvek
  • trošku vody na zředění

Postup přípravy:

  1. V mixéru rozmixuji ovesné vločky na jemno, společně s lněnými semínky a kokosem, přidám karob a promíchám.
  2. Rozmixuji banán s mlékem a vajíčka, spojím se suchou směsí. Pokud je směs příliš hustá přidám více mléka, ale radši opatrně.
  3. Teď už jen na pánvičku rozpustím kokosový olej a smažím palačinky.
  4. Džem je velmi jednoduchý rozmixuji dohromady datle a borůvky, přimíchám chia semínka a případně zředím s troškou vody pokud je směs moc hustá.
  5. Na závěr namažu palačinky džemem a skládám je na sebe.

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.