Mrkvový dort by Denisa

Tak polovina ledna za námi, jak ten čas rychle letí. Někteří z nás si dali skvělá předsevzetí a snaží se je dodržovat. Je to docela poznat. Centra měst jsou prázdná, fitka přeplněná, protože většina z nás chce sundat ty kilča, které jsme nasbírali o svátcích. Ale přiznejme si, i když nad sebou držíme pevnou ruku, stejně máme chuť na nějakou sladkou dobrotu. Tak jsem pro vás připravila zdravý mrkvový dort, na kterém si pochutnáte úplně bez výčitek. Recept jsem obkoukala z kuchařky: „Lahodně s Ellou“, ale trošku jsem si ho vylepšila. Dort je skoro bez mouky, přidala jsem tam jen špaldovou, ale pokud trpíte na celiakií můžete ji nahradit třeba mandlovou a co je úplně super je bez klasického cukru. Jako sladidlo jsem použila banány a datle. Tak s chutí do toho, je to rychlovka.

Suroviny:

Malý dort:

1/2 hrnku špaldové mouky

1 hrnek mandlové mouky

2 rozmačkané banány

2 lžíce sušeného kokosu

1/2 hrnku rozmixovaných vlašských ořechů

1 vejce

2 mrkve

2 lžičky skořice

kokosový olej na vymazání

Poleva:

1 zralý banán

1 vaničku tučného bio tvarohu

3 vypeckované datle medjool

1 lžíce arašídového másla

1 lžička skořice

1 lžíce kokosového oleje

Postup přípravy:

  1. Předehřála jsem si troubu na 180 stupňů
  2. Do větší misky jsem nasypala špaldovou a mandlovou mouku, sušený kokos, rozmixované vlašské ořechy, skořici, vejce a pořádně zamíchala.
  3. Banány jsem rozmačkala vidličkou na kaši, mrkev jsem nastrouhala na hrubo, přidala do těsta a vše pořádně promíchala.
  4. Vymazala jsem malou dortovou formu o průměru 12 cm kokosovým olejem a vlila do ní těsto.
  5. Pekla jsem 35 minut. Až byl korpus upečený, nechala jsem ho vychladnout, alespoň 20 minut a pak ho rozřízla na polovinu.
  6. Zatímco těsto chladlo, připravila jsem si polevu. Všechny suroviny kromě tvarohu jsem dala do mixéru a mixovala dokud nevznikla jemná krémová hmota, kterou jsem promíchala s tvarohem.
  7. Až byl korpus vychladlý, slepila jsem polovinou náplně oba korpusy k sobě a druhou polovinou jsem potřela celý dort i po stranách.
  8. Ozdobila jsem oříšky a borůvkami a dala do lednice, alespoň na hodinu vychladnou.

Tip: Dort chutná nejlépe druhý den.

 

 

 

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.