Jablečný štrawdl a makový raw závin

Už jsem dlouho nepřidala žádný super raw recept na něco sladkého.Tak mám pro vás jablečný štrawdl a makový raw závin. Naučila jsem se je dělat na workshopu My Kitchen a musím říct, že teď patří mezi mé nejoblíbenější sladkosti. A hlavně mlsáte zase zdravě. Těsto je z lněného semínka, o tom jsem vám psala při přípravě provensálské pomazánky, proč ho zařadit do jídelníčku. Jakou náplň zvolíte, je na vás. Obě obsahují super hodnoty – mák spoustu vápníku a jablečný – chia semínka. Sama jsem si myslela, jak bude dezert náročný připravit a byla jsem opravdu překvapená, během pár minut máte “napečeno”. Tak pojďme na to!!!!

Suroviny na makový raw závin:

  • 2 hrnky zlatého lnu
  • 1 hrnek mletého kokosu
  • špetka soli
  • 1,5 hrnku datlí
  • 4 hrnky máku
  • pečící papír

Postup přípravy:

  1. Nejdřív si připravím suroviny na těsto – rozmixuji dva hrnky zlatého lnu a jeden hrnek mletého kokosu na jemnou mouku. Čím mastnější kokos – tím lepší chuť i vláčnost těsta. Lehce osolím a promíchám ve velké misce.
  2. Zaliji cca 1 hrnkem vody – podle potřeby i více, rukama vypracuji těsto které lepí, ale drží konzistenci a zpracujeme do koule.
  3. Náplň umeleme či pomixujeme. 4 hrnky máku dáme do mísy a rozmixujeme 1,5 hrnku předem namočených datlí ve vodě. Pokud je vody moc, slijeme ji. Čím méně vody, tím lépe bude náplň držet pevnou formu. Takto vzniklou rozmixovanou datlovou pastu smícháme s mákem.
  4. Z těsta vytvoříme na pečícím papíru nebo plastové folii plát zhruba 0,5 cm vysoký- netvořím ho válečkem, ale uplácávám rukama a na něj natřeme makovou hmotu. Papírem pak zabalíme roládu a dáme vychladit do lednice.

Suroviny jablečný štrawdl

  • 2 hrnky zlatého lnu
  • 1 hrnek mletého kokosu
  • špetka soli
  • 2 větší jablka
  • ½ hrnku chia semínek
  • med nebo agáve na doslazení
  • rozinky, skořice, oříšky
  • pečící papír

Postup přípravy:

  1. Příprava těsta je naprosto stejná jak u závinu s mákem.
  2. Nastrouhám dvě větší jablka a v míse je smíchám s chia semínky. Jako sladidlo jsem použila agáve sirup, ale můžete i med nebo zase datle. Chia semínka používáme aby pohltila veškerou vodu a závin se nerozpadl.
  3. Na pečící papír vypracuji rukama plát, vložím na něj připravená jablka, přidám skořici, rozinky, oříšky.
  4. Štrůdl v podstatě za pomoci papíru zarolujeme (přehneme kraj vždy do jedné třetiny, a celý pak přehneme na polovinu). Necháme chvíli odpočinout v lednici.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.