Fitness koláč s mákem a švestkami

Sklizeň švestek je už dávno za námi, ale na tržišti a v obchodech stále v prodeji. Švestičky patří k mým oblíbených sladkým pochutinám, nejen čerstvé, ale i sušené. Je fajn, že mají nízký glykemický index, takže skvělý mls bez výčitek. Vždycky jsem milovala babiččiny šulánky s mákem, švestkami a posypané cukrem. No, ale od této dobroty jsem se už oprostila. I když kombinace švestky a mák je naprosto delikatesa. A tak jsem si namyslela alespoň makovo – švestkový koláč – bez mouky, tedy bez lepku a bez rafinovaného cukru. Koláč je doslazený banánem a klasickou mouku jsem vyměnila za oříškovou mouku. Určitě vyzkoušejte je to neskutečná mňamka. Tento koláč zmizel rychlostí blesku. Taky si přečtěte proč je dobré jíst mák a švestky a zařadit je do jídelníčku. Tento recept bych ráda věnovala všem svým kamarádkám těhulkám a novopečeným maminkám, protože pro vás je tato dobrota nejlepší 😀

Proč jíst mák?

1. Proti vráskám i infarktu
Mák je nabitý vitaminem E, což je silný antioxidant, který zvyšuje detoxikační schopnost jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek a pomáhá obnovovat a podporovat růst svalových a dalších tkání, mimo jiné i zabraňuje vzniku vrásek. Také snižuje výskyt infarktu či mrtvice.

2. Pro zdravé kosti
Nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale v máku! Proto se makové koláče a buchty s mákem doporučují těhotným a lidem trpícím osteoporózou. Tato plodina obsahuje až 12x víc vápníku než mléko. Navíc okolo 100 gramů makových semínek představuje doporučenou denní dávku této minerální látky, která hraje důležitou roli v prevenci zdravých kostí a zubů.

3. Bílkovin jako v mase
Mák je i kvalitním zdrojem bílkovin (cca 20 gramů proteinů ve 100 gramech máku). Obsahuje jich podobně jako libové hovězí nebo vepřové maso. Proteiny hrají významnou roli při hubnutí, ale u makových semínek je třeba si s ohledem na vyšší obsah tuku dávat pozor na jejich množství.

4. Skvělý zdroj vlákniny
Zlepšuje zažívání, navozuje pocit sytosti a především pomáhá snižovat špatný cholesterol. O čem je řeč? O vláknině, jejímž skvělým zdrojem je právě mák. Dokonce jí obsahuje 6 – 7x víc než například jablko.

Proč jíst švestky?

1. Švestky obsahují kolem 80 % vody, sacharidy, vlákninu, organické kyseliny, minerální látky (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník) a vitamíny (provitamín A, B1, B2, C).

2. Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě revmatismus, dny, zvýšeného cholesterolu, zvyšují odolnost vůči stresu a posilují imunitu.

3. Díky vysokému podílu vlákniny švestky velmi pomáhají při střevních potížích a zácpě.

Suroviny

Na koláč o průměru 26cm

150g máku

3 vejce

150g mletých ořechů (vlašské a lískové)

2 zralé banány

1 lžíce medu (pokud chcete přisladit)

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička kokosového oleje

10-15 švestek nakrájené na čtvrtiny

Postup přípravy:

  1. Švestky nakrájím na měsíčky a banány pomačkám vidličkou na kaši.
  2. Do misky dám namačkané banány, žloutky, namleté ořechy, prášek do pečiva, mák a pořádně promíchám.
  3. Z bílků vyšlehám sníh a pomalu přimíchám do směsi. Pokud je směs málo sladká dosladím medem – já jsem med nepotřebovala.
  4. Formu na pečení jsem vymazala kokosovým olejem, nalila těsto a ještě trošku posypala mákem.
  5. Na vrch jsem dala nakrájené švestky a pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.

 

 

 

Sdílet článek:

2 komentáře

Napsat komentář
  1. Mak davate mlety nebo nemlety? Dekuji.

  2. Vynikající, již dělám poněkolikáté…)) švestky nebo slívy

Napsat komentář: Misa (Zrušit odpověď)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.