Dýňová pomazánka
16. října 2019 Žádný komentář
Všechno tak strašně rychle utíká….Před chvílí jsme se ještě slunili a koupali a teď už je polovina října. Podzim má taky své kouzlo, mám ráda ty barevné listy stromů a nejvíc podzimní zeleninu. Dýňová sezóna je v plném proudu. Určitě už jste si doma uvařili oblíbenou dýňovou polévku a nebo dýňový koláč? Vyzkoušeli jste někdy udělat pomazánku z dýně? Já letos poprvé a musím říct, že jsem byla velmi příjemně překvapená, jaká je to dobrota k večeři nebo na svačinu. Víte, že dýně je velmi zdravá a obsahuje mnoho antioxidantů? Přečtěte si můj nový článek a vyzkoušejte nový recept na zdravou pomazánku.
Proč zařadit dýni do svého jídelníčku?
Dýně jsou příliš dobré na to, aby se z nich vyráběla jen halloweenská strašidla.
- V dýních se nachází celá řada antioxidantů, které chrání naše tělo před nemocemi, posilují imunitní systém a dodávají energií.
- Chrání naše oči – díky vysokému obsahu vitamínu A chrání zrak před šedým zákalem.
- Dýně je obrovským zdrojem vlákniny. Během dne vás skvěle zasytí a tělo pomocí vlákniny pročistí a zbaví toxinů.
- Snižuje cholesterol – dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a mastných kyselin na rostlinné bázi – tyto látky snižují cholesterol a zlepšuje činnost mozku.
- Draslík a zinek snižují krevní tlak, čímž zabraňují kardiovaskulárním onemocněním.
- Ženám usnadňuje zinek početí a mužům pomáhá s potencí.
Suroviny
1 středně velká dýně hokaido
1 menší šalotka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce šťávy z citronu
1/2 čajové lžičky kurkumy
100g tvarohu (Billa)
snítka tymiánu a rozmarýnu
slunečnicový chléb (Billa)
Postup přípravy:
- Předehřeji troubu na 200 stupňů.
- Dýni důkladně omyji, oškrabu slupku, vydlabu semínka a zbytek nakrájím na kostky, které rozprostřu na plech.
- Lehce osolím, opepřím, přidám bylinky a zakápnu olivovým olejem, dám do vyhřáté trouby a peču asi 15 minut, dokud není dýně úplně měkka.
- Dýni nechám vychladnout, přendám do větší mísy, přidám tvaroh, kurkumu a citron. Rozmixuji týčovým mixérem dohladka, přidám na jemno nakrájenou šalotku, promíchám a případně dosolím, pokud se nám bude zdát pomazánka málo slaná.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.