Zeleninová polévka s bulgurem Food therapy by denisa
Znáte ten pocit, kdy nestíháte a ještě máte něco rychle uvařit k večeři pro svoje drahoušky ? Já moc dobře, ale vždycky přemýšlím nad zdravým a výživným jídlem, pořád se držím hesla: „Jsme to co jíme“. Takže rohlík s máslem a šunkou, nebo párky u mně v lednici nikdy nenajdete. Miluji zeleninu a velké Superbowl saláty, ale s těmi se ne vždycky zavděčím svému drahému a už vůbec ne jeho malé princezně. Ale co máme všichni rádi jsou hutné polévky, které zasytí a zahřejí. Venku není ještě úplné teploučko, takže po celém dni venku přišla tato polévka úplně vhod. Takže pokud máte rádi polévky ať už k obědu nebo k večeři, mám pro vás recept na jednu rychlovku, která je uvařená za 15 minut. Vaříte polévky v tlakovém hrnci (papiňáku)? Já už ano. A s mým novým elektrickým tlakovým hrncem Tefal All In One Pot to jde velmi snadno a rychle. Určitě si přečtěte můj příběh z dětství s „papiňákem“….
Možná jste viděli můj poslední díl MasterChef – boj o postup, kde jsem měla vařit kroupy v klasickém papiňáku. Musím vám k tomu říct krátký příběh, proč jsem se tak moc bála ho vzít do ruky. Moje máma vaří s klasickým tlakovým hrncem celý život. Ale bohužel asi dvakrát se nám stalo, že nám vybuchl. Jednou v něm byla polévka a po druhé jsme se sestrou vařily kukuřici. Samozřejmě kuchyně byla nahozená novou škálou barev, takže se musela celá kuchyně znovu vymalovat a vše uklidit. Ale co bylo to horší, ten šok, když na vás prskne něco tak neskutečně horkého a nepěkně vás popálí tak, že musíte k lékaři a docela dlouho to trvá než se zbavíte popálenin. Já i mamka jsme byli docela v pohodě, ale nejvíc to schytala moje mladší sestřička. Mamka s papiňákem stále vaří, ale já jsem si řekla, že už ho v životě nechci vidět a vzít do ruky. No a jak jste mohli vidět, nakonec jsem s ním ty kroupy uvařila a překonala svůj vlastní strach.
A pak jsem dostala na zkoušku super elektrický hrnec Tefal – něco jako „papiňák“, ale tak o 100% lepší. Úplně na jiné úrovni. S klasickým se to nedá srovnat. Je to elektrický multifunkční a uvaříte v něm všechno. Ne nedělám si srandu. Můžete v něm vařit nejen polévky, poctivé vývary, pečené maso a dušenou zeleninu, která si zachová všechny živiny, protože je vařená v páře. Jestli máte rádi rýži, tak ji budete mít uvařenou a krásně nadýchanou za 5 minut. A co italské krémové rizoto? Není problém za 15 minut je na stole. Myslím, že ho velmi ocení maminky, protože pro svoje dětičky připraví rychlé ovesné kaše a zeleninová pyréčka. Dokonce se v něm dá upéct i jednoduchý koláč. Díky časovači nemusím hrnec hlídat, stačí ho jen nastavit a jídlo se vaří, pak už přijdu k hotovému. Hrnec používám také jako pánev, troubu, parní hrnec a polévkový hrnec. A co se mi na tom líbí nejvíc? Příprava je prostě snadná, rychlá a hlavně je zdravá, protože jídlo můžu připravovat i bez tuku.
S tímto pomocníkem od Tefalu si v kuchyni užívám už krásných 14 dní a musím říct, že mě to fakt baví. Takže mám pro vás nachystané fajn recepty na rychlá jídla. A jako první začneme polévkou.
Suroviny
Pro 4 osoby:
1/2 brokolice
1/2 květáku
2 mrkve
1 bílá petržel
1 cibule
150g mražených fazolových lusků
150g bulguru
3 větší brambory
5 žampionů
1 polévková lžíce ghí másla
1 lžíce olivového oleje
bobkový list
majoránka, sůl, pepř
750ml vody
Postup přípravy s elektrickým hrncem:
- Pokrájím si zeleninu na drobné kousky, bulgur propláchnu studenou vodou v sítku.
- Do elektrického hrnce dám olivový olej, máslo a nakrájenou zeleninu. Bulgur, vodu a koření přidávám až později v druhé části vaření.
- Hrnec nechám otevřený a zvolím 5 minutový program Brown, který vlastně funguje místo klasické pánve, na které restujeme zeleninu.
- Po pěti minutách hrnec pípne, vypnu daný program tlačítkem Cancel. Hrnec otevřu, zeleninu promíchám a přidám vodu a koření.
- Znovu zavřu hrnec a vyberu program Stew/Soup. Na časovači zvolím 15 minut vaření a zmáčknu tlačítko On a polévka se v tuto chvíli začíná vařit.
- Po 15 minutách se hrnec ozve, zmáčknu ventil, kterým odčerpám horký vzduch, potom tlačítko Cancel a otevřu hrnec. No a polévka je hotová, dobrou chuť a můžeme jíst.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.