Vegetariánské plněné papriky s paprikovo-rajčatovou omáčkou
Taky máte obrovskou zásobu čerstvé zeleniny ze zahrady? Už to dlouho trvat nebude, tak si užívejte chuť a vůni těchto dobrot. Tentokrát jsem pro vás připravila vegetariánské plněné papriky. Jednoduše česká klasika trochu jinak. Udělala jsem je společně s paprikovou polévkou, ale byla tak hustá, že jsem si ji nechala jako omáčku a moc jsem si pochutnala. Takže tady mám pro vás takový recept 2v1, od kterého jsem ani nečekala, že mi bude tak strašně moc chutnat a musela jsem si ho připravit dvakrát po sobě. Určitě vyzkoušejte, papriky budou i jako příloha k masu správnou volbou a omáčka nebo polévka vám zase připomene léto.
Suroviny na paprikovou omáčku (polévku):
- 1 velká cibule
- 4 oloupané a utřené stroužky česneku
- 1 velká mrkev
- 1 velký brambor
- 3 velké očištěné papriky
- 5 velkých rajčat
- 2 pomeranče
- 3 cm čerstvého zázvoru
- sůl, pepř, skořice
- 3 lžíce olivového oleje
- 400 ml vody
Postup přípravy:
- Cibuli a česnek oloupu a nakrájím na plátky, mrkev, brambory a papriky na tenká kolečka, rajčata spařím horkou vodou, sundám slupky a nakrájím na čtverečky. Pomeranče omyji v teplé vodě, naškrabu na struhadle dvě lžíce kůry a vymačkám šťávu – já použila svůj odšťavňovač. Zázvor nastrouhám na struhadle.
- Ve větším hrnci rozpálím olej a 5 minut na něm dusím cibuli, pak přidám česnek, mrkev, brambory a papriky, zakryji poklicí a dusím na mírném plameni 8 minut dokud paprika trošku nezměkne.
- Pak přidám rajčata, pomerančovou kůru, zázvor, vodu a polovinu vymačkané pomerančové šťávy, přivedu k varu, pak teplotu zmírním a vařím dalších 15 minut.
- Nechám polévku zchladnout, rozmixuji týčovým mixérem a zcedím přes sítko.
- Pak dám znovu vařit, přiliji zbytek pomerančové šťávy, osolím, opepřím a přidám skořici dle chuti.
- Pokud chci polévku přidám ještě vodu, protože i bez zhušťovadel je omáčka dostatečně hustá.
Suroviny na plněné papriky:
- 4 větší papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 velká mrkev
- 2 třapíky celeru i s natí
- 1 rajče
- 1 menší lilek nebo cuketu
- 100g balkánského sýra
- 1 vejce
- 100g uvařené quinoi nebo kus kusu
- koření čubřice, pepř
Postup přípravy:
- Na oleji zpěním mrkev, lilek, celer, rajčata a přidám česnek, podliji vodou a dusím do měkka.
- Do vychladlé a měkké zeleniny přimíchám předvařenou quinou nebo kuskus, přidám rozšlehané vejce a nastrouhaný sýr a nakrájenou nať celeru, dochutím pepřem a kořením. Pro mě byla směs dostatečně slaná díky balkánu.
- Směs promíchám a plním papriky, které jsem předtím potřela olivovým olejem zvenku i zevnitř. Peču na pečícím papíře asi 45 minut na 190 stupňů dokud papriky nejsou pěkně měkké.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.