Teplý podzimní salát

Tak už to přišlo 🙁 Deštivej podzim, fučáky a zima co zalejzá až do morku kostí. Ten přechod z léta do zimy nesu vždycky těžce. Nezbývá nic jiného než si zvyknout a přizpůsobit se. Taky se vám mění chutě s ročním obdobím? Mně úplně. V létě bych se ujedla čerstvých salátů a zeleniny, v zimě ji miluju vařenou v páře nebo pečenou. Proto jsem pro vás připravila jeden teplý podzimní salát. Hlavní role patří cuketě, lilku, fazolím a dýni. Společně s naklíčenými mungo fazolemi budete mít skvělý mix vitamínů, které vaše tělo potřebuje.

Proč jíst mungo fazole?

Fazole mungo začínají být mezi lidmi stále populárnější a to zejména díky jejich vysoké výživové hodnotě. Jsou zdrojem velkého množství minerálů a vitamínů. Tyto drobné fazolky obsahují významné množství bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a většinu vitamínů skupiny B. Významný je také podíl vlákniny. Množství těchto látek se zvyšuje naklíčením. Pokud však klíčky tepelně upravíme, o mnoho vitamínů přijdeme.

Proto je vhodnější  konzumovat je tepelně neupravené ve formě různých salátů, pomazánek nebo si s nimi pouze posypat jakékoliv jídlo. Fazolky musíme akorát nechat minimálně den předem naklíčit.

Suroviny:

  • 1 malou misku naklíčenou mungo fazolemi
  • 1 malou misku kuskusu
  • 1 hrnek předvařených velkých purpurových fazolí
  • 1 menší dýně hokaido
  • 1 lilek
  • 2 žluté cukety
  • 2 mrkve
  • 1 balení fazolových lusků
  • 4 žampiony
  • 1 paprika
  • 3 velká rajčata
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř, čubřice

Postup přípravy:

  1. Purpurové fazole si den předem uvaříme, fazolové lusky spaříme. Dýni, lilek, papriku nakrájíme na kostičky. Mrkev, žampiony, cukety a rajčata na kolečka.
  2. Do větší mísy vložíme všechnu zeleninu, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a okořeníme čubřicí. Vložíme na plech a dáme péct na 50 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů, dokud zelenina krásně nezměkne a nepustí šťávu.
  3. Jako přílohu jsem měla k salátu kus kus a celou směs posypala naklíčenými mungo fazolemi.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.