Slaný cuketový koláč
Pro fanoušky slaných koláčů a zdravých lehkých jídel mám zase jeden super recept, který pro mě vymyslela moje babička. Cuketu mám opravdu ráda na všechny způsoby. Na sladko v koláči, v salátu, dušenou, grilovanou jako přílohu a taky pečenou na způsob bramboráku. Tento slaný koláč nejen výborný, ale samozřejmě zdravý. Místo prášku do pečiva se tady dává špetka sody bikarbona, kterou je taky dobré zařadit občas do svého jídelníčku. Čtěte dál a zjistíte proč. Určitě všem doporučuji vyzkoušet, jako přílohu nebo lehkou večeři.
Jak využít sodu bikarbona?
Soda bikarbona je jednou z těch přísad, které můžeme najít v každé kuchyni. Někdy se nazývá také jako soda na pečení. Je zpracovanou přírodní solí, kterou používáme zejména na dosažení nadýchaného těsta při pečení.
Sodu bikarbonu lze použít pro výrobu jemného zásaditého pufru, jako jemný čisticí prášek, jako šumivý prostředek či jako pohlcovač pachů.
A nejenže má soda bikarbona všechny tyto mimořádné vlastnosti, kromě toho je i cenově nenáročná a nezatěžuje životní prostředí.
Díky skvělým vlastnostem má soda i další využití nejen v kuchyni.
- odstraňuje zbytky pesticidů z ovoce
- alternativní zubní pasta
- úleva od pálení žáhy
- pomáhá potlačovat tělesné pachy (pocení)
- odstraňuje z vlasů chlór (pro plaváčky)
Suroviny:
500g cukety
200g rozmixovaných vloček
150g hřibů
3 vejce
100 ml zakysané smetany
100g sýru gouda
špetka sody bikarbonade
6 kapek jablečného octa
hrst zelené petrželky
1 lžíce majoránky
sůl, pepř
Postup přípravy:
- Ve skleničce smíchám sodu s octem a nechám 5 minut odstát.
- Vločky rozmixuji na mouku, sýr nastrouhám na hrubo stejně tak i cuketu a vymačkám z ní přebytečnou vodu. Přidám vajíčka, bylinky, osolím a opepřím
- Pokud máte sušené houby nechte je předem odmočit a přidejte do směsi.
- Nakonec přidám sodu s octem a vše promíchám, pokud máte těsto řídké přidejte ještě vločky.
- Na plech vložím pečící papír, lehce potřu olejem a vyliji připravené těsto na plech.
- Peču v předem vyhřáté troubě, na 180 stupňů asi 45 minut.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.