Rizoto s medvědím česnekem a krevetami
Hola konečně tady máme jaro. Nejen, že je parádní počasí a příjemná teplota, ale už nám všechno zelená, kvete a rostou všechny možné bylinky. Je to nádhera a zároveň znamení od přírody, že je potřeba to naše tělo vyčistit a dát mu po zimě tu správnou výživu z rostlin. Po zimě se cítím strašně vyprahlá a mám chuť na zelené věci, proto miluji tohle roční období, protože nám roste medvědí česnek, kopřivy a chřest.
Znáte medvědí česnek? Vyzkoušeli jste ho už někdy? Za mě je to skvělá alternativa klasického česneku.Navíc má opravdu velkolepý obsah výživných látek a jeho sezóna je v plném proudu. Tuto bylinku si můžete užít maximálně dva měsíce v roce, tak neváhejte a vyražte na trh nebo do lesa. Z těchto surovin se dá v kuchyni neskutečně kouzlit. Tak jsem pro vás připravila recept – rizoto s medvědím česnekem a krevetami. Je to opravdu velká mňamka, tak vyzkoušejte a přečtěte si, proč je dobré jíst medvědí česnek.
Proč jíst medvědí česnek?
Medvědí česnek, velmi málo doceňovaná rostlinka, která zvládne zatočit se stafylokokem, zácpou a snižuje krevní tlak. Lze jej konzumovat celý, tedy listy, květy nebo cibulky. Na co si, ale musíte dávat pozor?! Nesplést si ho s listy konvalinky, ty jsou totiž jedovaté. Ale listy česneku poznáte na jistotu vždy podle typické česnekové vůně, stačí utrhnout a přivonět.V kuchyni se hlavně využívají zelené listy, kterými se koření polévky, omáčky i masa. Vlastně bude fungovat skvěle všude tam, kam přidáváme bylinky. Vařením ztrácí všechny své skvělé přednosti, proto jej přidávejte až do hotového pokrmu.
I v léčitelství má své významné místo. Pro naše tělo je skvělou detoxikační potravinou, navíc ho lze zařadit mezi přírodní antibiotikum. Už samotný fakt, že jde o zelenou ingredienci, napovídá, jak moc je pro náš organismus důležitý. Najdeme v něm železo, zinek, hořčík, vápník, mangan, měď. Obsahuje důležité vitaminy B1, B2, C, A. Už naše babičky ho používaly na závratě, křečové žíly a nebo potíže s dechem.
S čím ještě pomáhá:
Obsahuje chlorofyl, čímž skvěle čistí krev.
Snižuje hladinu krevního cukru.
Léčí střevní potíže infekčního původu.
Funguje jako prevence arteriosklerózy.
Je močopudný, proto čistí ledviny a močový měchýř.
Jako silné přírodní antibiotikum bojuje s bakteriemi a plísněmi, dokonce vás ubrání před stafylokokem.
Preventivně pomáhá s nadýmáním.
Snižuje krevní tlak.
Chrání před kardiovaskulárními chorobami.
Je silný antioxidant, čímž tělo chrání před vznikem rakoviny.
Pomáhá při nachlazení a infekci dýchacích cest.
Pročistí játra od toxických látek.
Suroviny
1 litr zeleninového vývaru
1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
50g másla (Billa 82%)
150g kulatozrnné rýže na rizoto (Billa)
2dcl kvalitního bílého vína
50g parmazánu (nastrouhané najemno)
2 plné hrsti nasekaného medvědího česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst opražených piniových semínek
150g očištěných krevet
Postup přípravy:
1. Cibuli nakrájím na drobné kostičky. Rozpálím hlubokou pánev lžící olivovým olejem a polovinou másla a na mírném plameni 5 minut opékám cibuli. Přisypu suchou rýži a půl minuty za stálého míchání restuji.2. Přiliji víno, míchám na mírném plameni a nechám všechnu tekutinu odpařit. Vliji naběračku vývaru, znovu promíchám a nechám odpařit. Takto po naběračkách postupuji až do chvíle, kdy nebude rýže uvařená na skus.
3. Krevety očistím, potřu olivovým olejem a opepřím. Na malém elektrickém grilu griluji krevety dozlatova a pak osolím.
4. Do pánve s rizotem vmíchám nastrouhaný parmezán, medvědí česnek, zbývající máslo a olej. Osolím a opepřím, nechám chvilku odpočinout.
5. Správné rizoto má trošku plavat, podávám v hlubokém talíři, ozdobené smaženými piniovými oříšky a grilovanými krevetami.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.