Letní výživné saláty
Taky se vám v tomto teplém počasí nechce nic vařit, nemáte chuť na nic těžkého a celý den by jste raději strávili ve vodě? Tak to jsme na tom stejně. Ale jíst se musí a je důležité dopřát našemu tělu minerály, vitamíny, vlákninu a za mě rostlinné bílkoviny. Vymyslela jsem pro vás dva skvělé a zdravé saláty. Jeden veganský a druhý vegetariánský. Vyzkoušejte určitě oba. Mají stejný základ, ale každý chutná jinak.
Veganský salát
Suroviny
80g mix salátů polníček a rukola
2 velká rajčata
1/2 okurky
1 zralé avokádo
2 ks sušených rajčat
1 lžíce kapary
1/2 konzervy zelených oliv
100g mungo klíčků
hrst slunečnicových a dýňových semínek
lžíci mandlí
Postup přípravy:
- Rajčata a okurky nakrájím na drobné kostičky, avokádo a mandle na malé kousky, olivy a sušená rajčata vodorovně na tenké plátky.
- Do velké misky vložíme salát, nakrájenou zeleninu, kapary, semínka, ořechy a mungo klíčky.
- V menší misce si připravím zálivku, všechny potřebné suroviny smíchám, pokud je zálivka příliš hustá přidám vodu.
- Zálivku vliji do salátu a salát řádně promíchám a můžu podávat.
Hořčicová zálivka:
2 lžíce hrubozrnné hořčice (já kupuji v DM drogerií – je bez cukru)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička medu nebo agáve sirupu
1/2 šťávy z vymačkaného citronu
sůl, pepř
2 lžíce vody
Salát s čočkou Beluga
Suroviny
80g mix salátů polníček a rukola
1 hrnek uvařené čočky beluga
2 velká rajčata
1/2 okurky
1 zralé avokádo
1 lžíce kapary
100g mungo klíčků
50g balkánského sýru
sůl, pepř, rozmarýn, kurkuma
Postup přípravy:
- Předvařím si čočku beluga, okořením ji, osolím a nechám vychladnout.
- Rajčata a okurky nakrájím na drobné kostičky, sýr na malé kousky, olivy a sušená rajčata vodorovně na tenké plátky.
- Do velké misky vložíme salát, nakrájenou zeleninu, kapary, čočku a mungo klíčky.
- V menší misce si připravím zálivku, všechny potřebné suroviny smíchám, pokud je zálivka příliš hustá přidám vodu.
- Zálivku vliji do salátu a salát řádně promíchám, nahoru přidám sýr a můžu podávat. Přeji vám dobrou chuť v tomto horkém počasí
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.