Kelp nudle s ajvar omáčkou
Po krátké odmlce vás znovu zdravím a doufám, že se na mě nezlobíte. Ano vím, trošku jsem vás zanedbávala, jak s recepty, tak s příběhem. Věřte, že kdybych mohla rozkrájím se na kousky, abych všechno stíhala :-D. Stěhování do nového domu a práce kolem mi nedovolila věnovat se naplno vaření a psaní.
Ale teď už k mému novému receptu. Možná jste viděli, na mém instragramu, že jsem u nás v Brně navštívila novou zdravou výživu – „Zdraví s chutí“ na náměstí Svobody v obchodním centru Omega.
Upřímně za sebe a svůj zdravý životní styl, byla jsem okouzlená jako „Alenka v říši divu“. Opravdu velký výběr zdravých potravin, vegetariáni i vegani si zde přijdou na své. Nakoupíte tady vše potřebné od snídaní až po večeře – kaše, ořechy, rostlinná mléka, zdravé mlsání, těstoviny, bio omáčky, pro dámy velký výběr bio kosmetiky, eko drogerie a prostředky do domácnosti. Já jsem si vybrala produkty, které jsem vůbec neznala a nikde předtím neviděla. Znáte někdo Kelp nudle? Jestli ne čtěte dál a určitě navštivte nový obchod – zdraví s chutí. Uvidíte, že budete nadšeni jako já, a když půjdete kolem, vždycky se zastavíte
Co to jsou Kelp nudle?
- Jarní a svěží kombinace vynikajících kelp nudlí. Jsou lehoučké a přitom zasytí.
- Kelp (kombu) patří mezi mořské řasy, které neobsahují téměř žádné tuky ani kalorie.
- Jsou chuťově neutrální a bez charakteristického aroma typického pro mořské řasy.
- Výsledná chuť bude záležet na použité marinádě nebo omáčce.
- Kelpové nudle se dají jíst úplně syrové. Jsou křupavé, což může být zvláštní na skus, proto se oplachují ve vodě a následně se dávají na chvíli marinovat nebo nechají odpočinout smíchané s dresinkem – a tím perfektně změknou.
Výhody
- Bez tuku a bez cholesterolu.
- Bez lepku a bez alergenů.
- Málo kalorií a minimum sacharidů.
- Přírodní, tepelně nezpracovaný produkt.
- K přímé konzumaci.
- Neutrální chuť a lehká stravitelnost.
Takže už je vám jasné proč jsem si chtěla vyzkoušet tyto zdravé nudle? K tomu jsem si vybrala speciální omáčku Ajvar z pečených paprik, lilku a chilli. Lehce pikantní omáčka, která dá jídlu skvělou chuť. K omáčce jsem ještě přidala opečenou zeleninu a tempeh, jak víte nepoužívám klasický cukr, takže jsem omáčku trošku dosladila agávovým sirupem a na malé kostičky nakrájela mango. No a výsledek? Skvělý a hlavně ultra rychlý oběd, který mi hrozně připomínal dovolenou v Thajsku, takže určitě vyzkoušejte a napište, jak vám můj recept chutnal.
Suroviny
Suroviny:
1 balení kelp nudlí
1 sklenice ajvar omáčky
1 tempeh
1 malá červená cibule
1/2 cukety
1 mrkev
1/2 sklenice sušených rajčat
1/2 manga nakrájet na drobné kousky
1 polévková lžíce agáve sirupu
hrst kešu oříšků
pár kapek citronové šťávy, lžíce kokosového oleje
Postup přípravy:
- Kelp nudle opláchnu a nechám je chvíli v misce s vodou a přidám pár kapek citronu, aby ještě trošku změkly.
- Mrkev očistím a škrabkou ji naškrabu na tenké proužky, cuketu a cibuli očistím a nakrájím na drobné kousky, stejně tak i sušená rajčata a mango. Tempeh nakrájím na kostky. Kešu oříšky na drobno.
- Rozehřeji pánev, přidám kokosový olej a restuji mrkev a cuketu, dokud nejsou lehce opečené, pak přidám sklenici omáčky Ajvar, sušená rajčata, mango, lžičku agáve sirupu a tempeh. Všechno pěkně promíchám a lehce povařím tak pět minut.
- Na závěr nudle sliji a smíchám s omáčkou, posypu nakrájenými kešu oříšky a podávám. Tato dobrota chutná skvěle jak za tepla, tak i za studena. Takže pokud jste krabičko nosič jako já, tak vřele doporučuji 😀
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.