Jablečný štrawdl a makový raw závin
Už jsem dlouho nepřidala žádný super raw recept na něco sladkého.Tak mám pro vás jablečný štrawdl a makový raw závin. Naučila jsem se je dělat na workshopu My Kitchen a musím říct, že teď patří mezi mé nejoblíbenější sladkosti. A hlavně mlsáte zase zdravě. Těsto je z lněného semínka, o tom jsem vám psala při přípravě provensálské pomazánky, proč ho zařadit do jídelníčku. Jakou náplň zvolíte, je na vás. Obě obsahují super hodnoty – mák spoustu vápníku a jablečný – chia semínka. Sama jsem si myslela, jak bude dezert náročný připravit a byla jsem opravdu překvapená, během pár minut máte “napečeno”. Tak pojďme na to!!!!
Suroviny na makový raw závin:
- 2 hrnky zlatého lnu
- 1 hrnek mletého kokosu
- špetka soli
- 1,5 hrnku datlí
- 4 hrnky máku
- pečící papír
Postup přípravy:
- Nejdřív si připravím suroviny na těsto – rozmixuji dva hrnky zlatého lnu a jeden hrnek mletého kokosu na jemnou mouku. Čím mastnější kokos – tím lepší chuť i vláčnost těsta. Lehce osolím a promíchám ve velké misce.
- Zaliji cca 1 hrnkem vody – podle potřeby i více, rukama vypracuji těsto které lepí, ale drží konzistenci a zpracujeme do koule.
- Náplň umeleme či pomixujeme. 4 hrnky máku dáme do mísy a rozmixujeme 1,5 hrnku předem namočených datlí ve vodě. Pokud je vody moc, slijeme ji. Čím méně vody, tím lépe bude náplň držet pevnou formu. Takto vzniklou rozmixovanou datlovou pastu smícháme s mákem.
- Z těsta vytvoříme na pečícím papíru nebo plastové folii plát zhruba 0,5 cm vysoký- netvořím ho válečkem, ale uplácávám rukama a na něj natřeme makovou hmotu. Papírem pak zabalíme roládu a dáme vychladit do lednice.
Suroviny jablečný štrawdl
- 2 hrnky zlatého lnu
- 1 hrnek mletého kokosu
- špetka soli
- 2 větší jablka
- ½ hrnku chia semínek
- med nebo agáve na doslazení
- rozinky, skořice, oříšky
- pečící papír
Postup přípravy:
- Příprava těsta je naprosto stejná jak u závinu s mákem.
- Nastrouhám dvě větší jablka a v míse je smíchám s chia semínky. Jako sladidlo jsem použila agáve sirup, ale můžete i med nebo zase datle. Chia semínka používáme aby pohltila veškerou vodu a závin se nerozpadl.
- Na pečící papír vypracuji rukama plát, vložím na něj připravená jablka, přidám skořici, rozinky, oříšky.
- Štrůdl v podstatě za pomoci papíru zarolujeme (přehneme kraj vždy do jedné třetiny, a celý pak přehneme na polovinu). Necháme chvíli odpočinout v lednici.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.