Francouzské Ratatouille
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Čech by řekl lečo bez klobásy a vajíčka, ale tato dobrota se ve Francii podává buď jako hlavní jídlo s bagetou nebo příloha k masu. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, paprika a z koření tymián a rozmarýn. Existuje několik možností přípravy, ale mě se osvědčila tato, kterou jsem se naučila ve Francií. Ratatouille používám všestranně nejen jako přílohu k masu, je skvělý i k těstovinám s parmazánem, do rizota, s kuskusem a u mě teď vyhrává na plné čáře s quinoou. Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel a jako vegetarián si ho vařím velmi často. A protože spolupracuji s obchodním řetězcem Billa vybrala jsem pro vás kvalitní zeleninu Bon via.
Recept používám pořád stejný na všechny možné způsoby, jen k těstovinám zeleninu trošku více podliji vodou ať je více šťávy. Když těstoviny, tak tu zdravější verzi bez klasické mouky a cukru, které seženete v bio regálu Billa. Určitě vyzkoušejte, je to skvělý, lehký jídlo, který si zamilujete v každé podobě. Uvidíte, že budete mít velký úspěch, když ho naservírujete přátelům třeba k masu a nebo jako přílohu.
Suroviny
1 větší lilek (Billa – Bon via)
2 středně velké cukety (Billa – Bon via)
4 šalotky (Billa – Bon via)
250g cherry rajčata (Billa – Bon via)
2 červené papriky (Billa – Bon via)
1 plechovku loupaných rajčat na kousky
3 stroužky česneku
200 g quinoa
olivový olej
rozmarýn, tymián
pepř, sůl
olivový olej
Postup přípravy:
- Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na kratší proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půl centimetrové kousky.
- Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.
- Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), promíchejte a duste pod pokličkou půl hodiny.
- Quinoi propláchněte ve vodě a vařte do změknutí.
- Až bude zelenina pěkně měkká a pustí šťávu, odstavíme z vařiče, posolíme a opepříme. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, tymián, rozmarýn a podávejte.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.