Egyptská čočková polévka
17. července 2019 Žádný komentář
Co si budeme říkat, léto je v plném proudu grilování, sladkých zmrzlinek a letních neřestí a na zdravé luštěniny se skoro zapomíná. Dnes mám pro vás recept na zdravou a rychlou polévku z červené čočky. Je to tradiční egyptská polévka, která se podává s pita chlebem. Má velmi výraznou chuť, díky chilli, zázvoru, koriandru a nakonec jsem jí zakápla limetou a chutná opravdu skvěle. Na léto úplně ideální recept. Vyzkoušejte a napište, jak vám polévka chutnala.
Suroviny
1 větší červená cibule
2 lžíce ghí másla
1 stroužek česneku
2 mrkve
200g cherry rajčat
5 cm zázvoru
hrst koriandru
1 limeta
1 chilli paprička
2 střední brambory
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce kurkumy
80g červené čočky
1l vody nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
Postup přípravy:
- Cibuli, česnek a chilli nakrájejte na jemno, mrkev a zázvor nastrouhám na hrubo a brambory na kostičky.
- Na ghí másle orestujeme cibulku, přidejte česnek, koření a necháme minutku pěkně provonět na mírném plameni.
- Ke koření pak přidáme zbylé ingredience. Takže všechnu zeleninu a čočku, kromě zázvoru a chilli – tyto suroviny přidáváme až později, aby nebyla polévku příliš pikantní.
- Zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu.
- Stáhněte výkon na minimum, přidejte zázvor a chilli, přiklopte a nechte jemně probublávat, dokud čočka nebude měkká, přibližně 20-25 minut.
- Pomocí týčového mixéru polévku rozmixujte na jemnou polévku. Dochutíme ji solí, pepřem a servírujeme posypaným čerstvým koriandrem a zakápneme limetou.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.