Egyptská čočková polévka

Co si budeme říkat, léto je v plném proudu grilování, sladkých zmrzlinek a letních neřestí a na zdravé luštěniny se skoro zapomíná. Dnes mám pro vás recept na zdravou a rychlou polévku z červené čočky. Je to tradiční egyptská polévka, která se podává s pita chlebem. Má velmi výraznou chuť, díky chilli, zázvoru, koriandru a nakonec jsem jí zakápla limetou a chutná opravdu skvěle. Na léto úplně ideální recept. Vyzkoušejte a napište, jak vám polévka chutnala.

Suroviny

1 větší červená cibule

2 lžíce ghí másla

1 stroužek česneku

2 mrkve

200g  cherry rajčat

5 cm zázvoru

hrst koriandru

1 limeta

1 chilli paprička

2 střední brambory

1 lžíce římského kmínu

1 lžíce kurkumy

80g červené čočky

1l vody nebo zeleninového vývaru

sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Cibuli, česnek  a chilli nakrájejte na jemno, mrkev a zázvor nastrouhám na hrubo a brambory na kostičky.
  2. Na ghí másle orestujeme cibulku, přidejte česnek, koření a necháme minutku pěkně provonět na mírném plameni.
  3. Ke koření pak přidáme zbylé ingredience. Takže všechnu zeleninu a čočku, kromě zázvoru a chilli – tyto suroviny přidáváme až později, aby nebyla polévku příliš pikantní.
  4. Zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu.
  5. Stáhněte výkon na minimum, přidejte zázvor a chilli, přiklopte a nechte jemně probublávat, dokud čočka nebude měkká, přibližně 20-25 minut.
  6. Pomocí týčového mixéru polévku rozmixujte na jemnou polévku. Dochutíme ji solí, pepřem a servírujeme posypaným čerstvým koriandrem a zakápneme limetou.

 

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.