Cuketové rolky s quinoou
Taky občas vymýšlíte jakou zajímavou přílohou ozvláštnit plátek masa nebo ryby?
Tyto rolky s quinoou a zeleninou byly nápadem mojí kamarádky. Vařily jsme společně a chtěly zvolit k rybě pro hosty přílohu, která bude zároveň výživná i pro mě. Měla jsem v plánu udělat klasický ratatouille s quinoou, ale nakonec jsme zeleninovou směs smíchaly s quinoou a zabalily do plátků cukety. Myslím, že z toho byla dost vydařená příloha a chutnala báječně.
Proč jíst quinoou?
Tuto zázračnou obilovinu si připravuji minimálně dvakrát týdně, a to hlavně pro její výživové hodnoty. Lze ji jistě zařadit mezi superfoods. Obsahuje totiž spoustu esenciálních bílkovin, které si neumí naše tělo samo vyrobit. Běžné jsou v mléce, mase a vejcích, ale překvapivě právě i v této zázračné obilovině. Takže je to ideální surovina pro vegetariány a vegany. Mimo jiné je quinoa také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu a vitamínu B a A. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky, ale má i přímo léčivé účinky. Působí protizánětlivě, antivirově, a to i proti rakovině. Současně také přispívá k výživě mozku. Takže za mě má velké sympatie:-) A nebojte se různých barevných variant. Koupit se dá quinoa bílá, červená nebo černá.
Suroviny:
- 150g quinoi
- 2 menší cukety
- 1 lilek
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- provensálské koření
Postup přípravy:
- Quinou nechám namočenou 10 minut ve vodě, propláchnu a vařím asi 20 minut, než je měkká.
- Cuketu operu, škrabkou začnu škrábat na širší plátky,nebo krájím na velmi tenké plátky.
- Ostatní zeleninu se zbylou cuketou pokrájím na drobné kostičky.
- Zeleninu dusím na vodě a olivovém oleji, jak je zelenina měkká a pustí šťávu přidám quinou.
- Směs dochutím a okořením lžičkou provensálského koření.
- Druhou pánev rozpálím s troškou olivového oleje a vložím na ni cuketové plátky, opékám dozlatova.
- Rozehřeji troubu na 180 stupňů, na cukety vložím zeleninu s quionoou a motám do rolky.
- Nechám zapéct asi 10 minut a podávám jako předkrm s bagetou nebo jako přílohu k masu.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.