Cuketové rolky s quinoou

Taky občas vymýšlíte jakou zajímavou přílohou ozvláštnit plátek masa nebo ryby?

Tyto rolky s quinoou a zeleninou byly nápadem mojí kamarádky. Vařily jsme společně a chtěly zvolit k rybě pro hosty přílohu, která bude zároveň výživná i pro mě. Měla jsem v plánu udělat klasický ratatouille s quinoou, ale nakonec jsme zeleninovou směs smíchaly s quinoou a zabalily do plátků cukety. Myslím, že z toho byla dost vydařená příloha a chutnala báječně.

Proč jíst quinoou?

Tuto zázračnou obilovinu si připravuji minimálně dvakrát týdně, a to hlavně pro její výživové hodnoty. Lze ji jistě zařadit mezi superfoods. Obsahuje totiž spoustu esenciálních bílkovin, které si neumí naše tělo samo vyrobit. Běžné jsou v mléce, mase a vejcích, ale překvapivě právě i v této zázračné obilovině. Takže je to ideální surovina pro vegetariány a vegany. Mimo jiné je quinoa také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu a vitamínu B a A. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky, ale má i přímo léčivé účinky. Působí protizánětlivě, antivirově, a to i proti rakovině. Současně také přispívá k výživě mozku. Takže za mě má velké sympatie:-) A nebojte se různých barevných variant. Koupit se dá quinoa bílá, červená nebo černá.

Suroviny:

  • 150g quinoi
  • 2 menší cukety
  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • provensálské koření

Postup přípravy:

  1. Quinou nechám namočenou 10 minut ve vodě, propláchnu a vařím asi 20 minut, než je měkká.
  2. Cuketu operu, škrabkou začnu škrábat na širší plátky,nebo krájím na velmi tenké plátky.
  3. Ostatní zeleninu se zbylou cuketou pokrájím na drobné kostičky.
  4. Zeleninu dusím na vodě a olivovém oleji, jak je zelenina měkká a pustí šťávu  přidám quinou.
  5. Směs dochutím a okořením lžičkou provensálského koření.
  6. Druhou pánev rozpálím s troškou olivového oleje a vložím na ni cuketové plátky, opékám dozlatova.
  7. Rozehřeji troubu na 180 stupňů, na cukety vložím zeleninu s quionoou a motám do rolky.
  8. Nechám zapéct asi 10 minut a podávám jako předkrm s bagetou nebo jako přílohu k masu.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.