Chřest s holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem
Jak já tohle jarní období miluji, počasí je na jedničku, všechno krásně kvete a zelená a v kuchyni je možné tvořit dobroty ze sezónních produktů. Minule jsme dělali rizoto z medvědího česneku, ten pořád ještě najdete v lese, nebo na tržnici, ale zakrátko bude konec. No a co začíná právě teď? Chřestová sezóna a pro mě chřestové hody. Miluji chřest na všechny způsoby. Dnes jsem si pro vás připravila chřest s holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem. Tuto lahůdku si teď můžete připravit doma, není to opravdu nic těžkého, jen to chce trošku trpělivosti. Tak vyzkoušejte, napište jak se vám omáčka povedla a přečtěte si, proč je zdravé zahrnout chřest do jídelníčku.
Proč jíst chřest?
Věděli jste, že chřest má léčivé, regenerační a omlazující účinky? Chřest je bohatý na vápník, síru, fosfor, vitamin A, C, E, K a vitaminy skupiny B. Obsahuje taky velké množství vlákniny a pomáhá při hubnutí. Chřest má málo kalorií a tak se hodí pro ty, kteří chtějí hubnout. Chřestu se přisuzuje i mnoho zdravotních výhod. Díky vláknině pomáhá zlepšovat trávení, snižuje krevní tlak, má blahodárný vliv na naše cévy a je tak vhodný při kardiovaskulárních onemocněních. Chřest povzbuzuje činnost ledvin a podporuje vylučování vody. A pozor: “ Používá se při prevenci a taky léčbě ledvinových kamínků, při revmatismu, dně, a díky velkému množství antioxidatů i prevenci proti rakovině.“
Díky tomu, že chřest obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, ale také vody, má vliv na naši krásu. Omlazuje, čistí pleť, napomáhá zlepšovat kvalitu vlasů a nehtů a předci ho používali i kvůli afrodiziakálním účinkům. Tak pozor na to 😀
Suroviny
svazek zeleného chřestu
250g másla
4 vejce
vinný ocet
pepř, sůl
Postup přípravy:
- Nejdřív si připravím ghí máslo na holandskou omáčku. Odkrojím si malý kousek, tak 25g, který si dám bokem. Zbytek másla dám do kastrolu se silným dnem a na středním ohni máslo rozpustím.
- Ztlumím plamen tak, aby máslo jen bublalo. Na povrchu se začne srážet bílkovina, kterou sbírám děrovanou lžící nebo malým cedníkem. Pozor ať máslo nepřepálíte. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas ho stáhnout z ohně a nechat ho trošku zchladnout.
- Chřest omyji a odkrojím tvrdé konce, alespoň 2 cm.
- Ve velkém hrnci dám vařit vodu, chřest dám vařit cca na 5 minut. Ihned po uvaření jsem ponořila chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se barva a křehkost zeleniny.
- Do hlubokého rendlíku dám 300 ml vody, vinného octa, lžičku soli. Když voda začne vřít, snížím teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna.
- Pomocí vidličky vytvořím ve vodě vír a opatrně vložím vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký.
- Vejce opatrně výjmu a odložím na předehřátý talíř, lehce osolím a opepřím. Vodu z hrnce nechám na plotně.
- Ve varné skleněné misce si ušlehám žloutky s citronovou šťávou a čajovou lžičkou vinného octa, tak dlouho až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmu tuto misku a dám ji na hrnec, kde jsem vařila vajíčka. Voda se nesmí vařit, musí být jen tak na bodu varu a miska se nesmí vody dotýkat.
- Za stálého míchání přidávám do vajíček pomalu rozpuštěné máslo a pokračuji ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
- Sundám z ohně a zašlehám sůl a pepř, pokud máte omáčku moc hustou zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
- Na pánvi rozpustím malý kousek másla, který jsem si odložila, přidám chřest a lehce osmažím, osolím a opepřím.
- Chřest servíruji na předehřátý talíř, přidám pošírované vajíčko a zaliji holandskou omáčkou.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.