Chřest s holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem

Jak já tohle jarní období miluji, počasí je na jedničku, všechno krásně kvete a zelená a v kuchyni je možné tvořit dobroty ze sezónních produktů. Minule jsme dělali rizoto z medvědího česneku, ten pořád ještě najdete v lese, nebo na tržnici, ale zakrátko bude konec. No a co začíná právě teď? Chřestová sezóna a pro mě chřestové hody. Miluji chřest na všechny způsoby. Dnes jsem si pro vás připravila chřest s holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem. Tuto lahůdku si teď můžete připravit doma, není to opravdu nic těžkého, jen to chce trošku trpělivosti. Tak vyzkoušejte, napište jak se vám omáčka povedla a přečtěte si, proč je zdravé zahrnout chřest do jídelníčku.

Proč jíst chřest?

Věděli jste, že chřest má léčivé, regenerační a omlazující účinky? Chřest je bohatý na vápník, síru, fosfor, vitamin A, C, E, K a vitaminy skupiny B. Obsahuje taky velké množství vlákniny a pomáhá při hubnutí. Chřest má málo kalorií a tak se hodí pro ty, kteří chtějí hubnout. Chřestu se přisuzuje i mnoho zdravotních výhod. Díky vláknině pomáhá zlepšovat trávení, snižuje krevní tlak, má blahodárný vliv na naše cévy a je tak vhodný při kardiovaskulárních onemocněních. Chřest povzbuzuje činnost ledvin a podporuje vylučování vody. A pozor: “ Používá se při prevenci a taky léčbě ledvinových kamínků, při revmatismu, dně, a díky velkému množství antioxidatů i prevenci proti rakovině.“

Díky tomu, že chřest obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, ale také vody, má vliv na naši krásu. Omlazuje, čistí pleť, napomáhá zlepšovat kvalitu vlasů a nehtů a předci ho používali i kvůli afrodiziakálním účinkům. Tak pozor na to 😀

Suroviny

svazek zeleného chřestu

250g másla

4 vejce

vinný ocet

pepř, sůl

 

Postup přípravy:

  1. Nejdřív si připravím ghí máslo na holandskou omáčku. Odkrojím si malý kousek, tak 25g, který si dám bokem. Zbytek másla dám do kastrolu se silným dnem a na středním ohni máslo rozpustím.
  2. Ztlumím plamen tak, aby máslo jen bublalo. Na povrchu se začne srážet bílkovina, kterou sbírám děrovanou lžící nebo malým cedníkem. Pozor ať máslo nepřepálíte. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas ho stáhnout z ohně a nechat ho trošku zchladnout.
  3. Chřest omyji a odkrojím tvrdé konce, alespoň 2 cm.
  4. Ve velkém hrnci dám vařit vodu, chřest dám vařit cca na 5 minut. Ihned po uvaření jsem ponořila chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se barva a křehkost zeleniny.
  5. Do hlubokého rendlíku dám 300 ml vody, vinného octa, lžičku soli. Když voda začne vřít, snížím teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna.
  6. Pomocí vidličky vytvořím ve vodě vír a opatrně vložím vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký.
  7. Vejce opatrně výjmu a odložím na předehřátý talíř, lehce osolím a opepřím. Vodu z hrnce nechám na plotně.
  8. Ve varné skleněné misce si ušlehám žloutky s citronovou šťávou a čajovou lžičkou vinného octa, tak dlouho až se hmota zdvojnásobí. Potom vezmu tuto misku a dám ji na hrnec, kde jsem vařila vajíčka. Voda se nesmí vařit, musí být jen tak na bodu varu a miska se nesmí vody dotýkat.
  9. Za stálého míchání přidávám do vajíček pomalu rozpuštěné máslo a pokračuji ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
  10. Sundám z ohně a zašlehám sůl a pepř, pokud máte omáčku moc hustou zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
  11. Na pánvi rozpustím malý kousek másla, který jsem si odložila, přidám chřest a lehce osmažím, osolím a opepřím.
  12. Chřest servíruji na předehřátý talíř, přidám pošírované vajíčko a zaliji holandskou omáčkou.

 

 

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.