Brokolicový salát s tofu
Máte rádi brokolici a zahrnujete ji do svého jídelníčku? Jestli ano, děláte pro své zdraví to nejlepší co můžete. Nejen, že je brokolice plná rostlinných bílkovin, ale co je ještě důležitější je silným protirakovinovým bojovníkem a ochráncem. Četli jste někdy, čím léčil rakovinu slavný cyklista Lance Armstrong? Právě brokolicí 😀 a proto jsem připravila recept na teplý salát s brokolicí a uzeným tofu sýrem. Určitě vyzkoušejte, nezapomínejme, že „Jsme to co jíme“ a tělo nám vždycky všechno vrátí. Přečtěte si, proč je důležité jíst brokolici a napište, jak vám chutnal tento jednoduchý salát.
Proč jíst brokolici?
V brokolici najdeme obrovské množství živin při nízkém kalorickém obsahu. Brokolice patří do košťálové zeleniny.
Doporučuje se jíst, protože má protirakovinový účinek a rakovina v těle se vyvíjí dlouhodobě a začíná poruchami na buněčné úrovni a končí za 10 až 20 let diagnózou rakoviny. Vědci se stále usilovněji snaží najít léčbu této zákeřné nemoci, ale mnozí z nich zjistili, že rakovině lze snadněji zabránit než ji léčit. A proto se přikládá velký důraz na výživu, protože právě ona nám nabízí nejvhodnější možnost, jak se chránit před rakovinou. Špatná strava se podílí na rozvoji rakoviny a konzumace brokolice a dalších druhů košťálové zeleniny působí preventivně proti této nemoci. Podle výzkumu, z košťálové zeleniny nejefektivněji působí proti rakovině brokolice, zelí, růžičková kapusta.
Výraznou vůni a trošku nahořklou chuť brokolice, zelí a ostatní košťálové zeleniny způsobuje přítomnost sloučenin síry a ta chrání rostlinu před škůdci a zvířaty. Brokolice je zdrojem dalších výborných látek, které tak z této zeleniny dělají hvězdu v boji proti rakovině. Především se jedná o vitamin C, jenž je v prevenci rakoviny nepostradatelný a v brokolici je ho obsaženo opravdu hodně. Dále je to vláknina, ta hraje podstatnou roli při snižování rizika rakoviny. Brokolice je taková vitamínová bomba, neboť účinně působí i proti bakterii Helcobacter pylori, což je nejedna z příčin vředové nemoci a rakoviny žaludku. Brokolice a další košťálová zelenina je nevhodnější pro těhotné maminky, obsahuje kyselinu listovou, vitamin B, který chrání před poškozením plodu.
Brokolice podporuje tvorbu kostí a díky obsaženému vitaminu C je tak zvýšeno vstřebávání vápníku. Z brokolice se také uvolňuje vitamin K, který je nepostradatelný pro krevní srážlivost a tvorbu kostí. Kdybychom to měli shrnout tak brokolice obsahuje flavonoidy, karotenoidy, vitamin C, kyselinu listovou a draslík a tak ochraňuje i před srdečními nemocemi. Najdeme v ní i velké množství vlákniny, vitaminu E a B6 pro zdravé srdíčko. Brokolice taky jako jedna z mála druhů zeleniny je zdrojem koenzymu Q10, v tuku rozpustného antioxidantu, který se podílí na výrobě energie v těle a to obzvlášť u osob s diagnostikovanou srdeční nemocí, neboť koenzym Q10 snižuje poškození srdce a cév.
Suroviny
Suroviny:
1 brokolice
1 balení salátu polníček
1 uzené tofu
1 chili paprička
3 stroužky česneku
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce konopného semínka
olivový olej
Zálivka na salát:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce tahini
3 lžíce tamari
pepř, sůl,
2 lžíce vody
Postup přípravy:
- Očistím brokolici a lehce ji spařím v páře. Na drobno si nakrájím česnek, chilli a na kostičky uzené tofu.
- Na rozehřáté pánvičce s olivovým olejem osmahnu nadrcený česnek, chilli, chvíli restuji a pak přidám spařenou brokolici,dle potřeby sůl a pepř a 5minut restuji.
- Připravím si zálivku na salát, smíchám všechny suroviny, pokud je zálivka příliš hustá přidám trošku vody. Pozor na sůl, tamari je slané.
- Do polníčku přidám teplou brokolici, promíchám a podávám. Dobrou chuť.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.