Babiččin vege řízek
Řízky s bramborovým salátem, česká klasika, kterou si dopřává naše rodina o narozeninách a svátcích. No i já variantu s kuřecím masem dřív úplně milovala. Dnes mě už neláká. Na kuře už vůbec nemám chuť a nemůžu ho ani cítit. Jenže pak se ozve tradiční věta od babičky: “Co teda budeš jíst, Denisko, když nejíš maso?“. A pak přišla s jedním skvělým receptem, který jsem si oblíbila a teď patří mezi má zamilovaná jídla. Normálně mu říkám „Babiččin vege řízek“, ale je to spíš zeleninový karbanátek. A kupodivu chutná celé rodině. Karbanátky jsou výborné jak z brokolice, tak i z květáku. S čerstvýma vařenýma bramborama a domácí omáčkou vás překvapí. Určitě vyzkoušejte a napište jak jste si pochutnali!!!
Suroviny na 4 porce:
- 1 brokolice
- 1 květák
- 2 cibule
- 15 dkg strouhanky nebo pohankové krupice
- 20 dkg nastrouhaného sýru eidam nebo goudy
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- hrst petržele
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Brokolici a květák nakrájím na větší růžičky a lehce uvařím, ale ne úplně do měkka.
- Scedím zeleninu a rozdělím do dvou misek zvlášť brokolici i květák. Šťouchadlem na brambory zeleninu pomačkám, ale konzistence musí být více na hrubo.
- Do každé misky přidám jemně nakrájenou jednu cibuli, půlku misky strouhanky nebo krupice, polovinu nastrouhaného sýru, dva nastrouhané stroužky česneku, dvě vejce, nakrájenou hrst petržele a sůl a pepř.
- Promíchám řádně všechny ingredience, na plech dám pečící papír a trošku olivového oleje, v dlaních tvořím drobné šišky nebo kolečka a skládám na plech.
- Vložím do předehřáté trouby na 180 stupňů, peču z jedné strany až jsou karbanátky zbarvené dohněda otočím a peču z druhé strany cca dalších 15 minut.
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.
2 komentáře
Napsat komentářMagdalena Olsson
23. listopadu 2016 v 07:30
Ahoj Deni, naprosta pecka recept!!! Vyzkouseno minuly tyden a oblizuji se i ted!!! Jsem vegetarian neco pres rok a rizek byl moje milovane jidlo, ktere me chybelo a diky tobe me uz nechybi 🙂 Zdravim z Australie. Magdalena
Food Therapy by Denisa
01. prosince 2016 v 11:44
Tak to jsem moc ráda, že chutnalo já ho taky miluju!!!