Babiččin vege řízek

Řízky s bramborovým salátem, česká klasika, kterou si dopřává naše rodina o narozeninách a svátcích. No i já variantu s kuřecím masem dřív úplně milovala. Dnes mě už neláká. Na kuře už vůbec nemám chuť a nemůžu ho ani cítit. Jenže pak se ozve tradiční věta od babičky: “Co teda budeš jíst, Denisko, když nejíš maso?“. A pak přišla s jedním skvělým receptem, který jsem si oblíbila a teď patří mezi má zamilovaná jídla. Normálně mu říkám „Babiččin vege řízek“, ale je to spíš zeleninový karbanátek. A kupodivu chutná celé rodině. Karbanátky jsou výborné jak z brokolice, tak i z květáku. S čerstvýma vařenýma bramborama a domácí omáčkou vás překvapí. Určitě vyzkoušejte a napište jak jste si pochutnali!!!

Suroviny na 4 porce:

  • 1 brokolice
  • 1 květák
  • 2 cibule
  • 15 dkg strouhanky nebo pohankové krupice
  • 20 dkg nastrouhaného sýru eidam nebo goudy
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • hrst petržele
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Brokolici a květák nakrájím na větší růžičky a lehce uvařím, ale ne úplně do měkka.
  2. Scedím zeleninu a rozdělím do dvou misek zvlášť brokolici i květák. Šťouchadlem na brambory zeleninu pomačkám, ale konzistence musí být více na hrubo.
  3. Do každé misky přidám jemně nakrájenou jednu cibuli, půlku misky strouhanky nebo krupice, polovinu nastrouhaného sýru, dva nastrouhané stroužky česneku, dvě vejce, nakrájenou hrst petržele a sůl a pepř.
  4. Promíchám řádně všechny ingredience, na plech dám pečící papír a trošku olivového oleje, v dlaních tvořím drobné šišky nebo kolečka a skládám na plech.
  5. Vložím do předehřáté trouby na 180 stupňů, peču z jedné strany až jsou karbanátky zbarvené dohněda otočím a peču z druhé strany cca dalších 15 minut.
Sdílet článek:

2 komentáře

Napsat komentář
  1. Ahoj Deni, naprosta pecka recept!!! Vyzkouseno minuly tyden a oblizuji se i ted!!! Jsem vegetarian neco pres rok a rizek byl moje milovane jidlo, ktere me chybelo a diky tobe me uz nechybi 🙂 Zdravim z Australie. Magdalena

  2. Tak to jsem moc ráda, že chutnalo já ho taky miluju!!!

Napsat komentář: Magdalena Olsson (Zrušit odpověď)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.