Zapečené ratatouile v lilku
Abyste neřekli, že si teď ujíždím jen na sladkých snídaních, tak mám pro vás po nějaké době i slaný recept. Kdo zná a zkoušel mé oblíbené ratatouille bude nadšený i z tohoto receptu. Udělala jsem pár změn a rázem je z toho další lehká, jednoduchá a vydatná večeře nebo oběd. Je to vlastně taková zdravá lilková pizza. Zelenina je totiž zapečená přímo v lilku. Určitě tento recept vyzkoušejte. Na léto je jako dělaný – a určitě to bude i skvělá příloha ke grilování. Jsem si jistá, že vám bude chutnat a rozhodně ho během přemíry masových grilovaček oceníte.
Postup přípravy:
Suroviny pro 2 osoby
- 150 g quionoi
- 2 větší lilky
- 1 menší cuketu
- 1 velká cibule
- 1 velké zralé rajče
- 1 paprika
- 1 stroužek česneku
- olivový olej, rozmarýn, tymián
- pepř, sůl
- olivový olej
- Dle návodu na obalu připravím quinou.
- Lilek rozkrojím na půlky a vnitřní dužinu vydlabu kávovou lžičkou, pokrájím na drobné kostičky. Vydlabané půlky lehce posolím a nechám 15 minut vyplakat a vysuším vodu ubrouskem.
- Půlky lilku pokapu olivovým olejem, dám na plech s pečícím papírem a peču v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
- Mezi tím si začnu připravovat náplň. Nakrájím cibuli, papriku, cuketu a rajče na drobné kostičky, stroužek česneku na jemné plátky.
- Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpálím olivový olej, na něm nechám dozlatova opéct nejprve lilek, pak celou nakrájenou zeleninovou směs. Promíchám, trošku podliji vodou a dusím pod pokličkou půl hodiny.
- Až bude zelenina pěkně měkká a pustí šťávu, směs posolím a opepřím. Přidám dvě lžíce studeného olivového oleje, tymián, rozmarýn a promíchám s uvařenou quinoou.
- Vytáhnu z trouby předpečené lilky a naplním je zeleninovou směsí a ještě vložím do trouby na dalších 15 minut zapéct. Kdo má rád sýr, doporučuji před zapečením posypat.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.