Velikonoční mazanec s raw jahodovým džemem
Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky ve velké části světa. Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvyky a tradice dřív probíhaly během velikonočního období, které trvalo šest neděl. Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob, připravit se na znovuzrození přírody. Já na ně dodnes vzpomínám s úsměvem. Když jsem byla mladší, utíkala jsem před klukama přes zídku nebo i na lešení našeho domu, abych nedostala výprask mrskačkou. Některým koledníkům jsme utekla a trošku se jim vysmála, no a na druhé jsem myslela i druhý den, protože jsem si nemohla ani sednout.
Teď se radši vypravím někam na prodloužený výlet, ale mám ráda ty zvyky, výzdobu a velikonoční dobroty. Tak jsem si pro vás tentokrát připravila zdravý velikonoční mazanec. Místo klasické mouky jsem zvolila špaldovou, osladila medem, pro zvláčnění těsta a doplnění bílkovin jsem použila polotučný tvaroh. A jelikož nemůžu jíst klasické džemy a marmelády od babičky, protože ona pořád sladí cukrem připravila jsem pro vás raw džem, který chutná fakt skvěle, je strašně jednoduchý a hlavně bez cukru. Vyzkoušejte a napište jak vám chutnalo a pošlete fotku, jak se povedl mazanec vám.
Suroviny
300g špaldové mouky
100g kokosové mouky
250 ml tvaroh polotučný měkký
30g ghí másla
20g slunečnicového oleje
1 kypřící prášek bez fosfátů
hrst brusinek či rozinek
hrst nasekaných oříšků
2 vejce
1 bílek
1 vanilkový lusk
3 lžíce medu
citrónová kůra,
1/2 citronové šťávy
250g jahod
1 lžíce chia semínek
Postup přípravy:
- Předehřeji si troubu na 180 stupňů. Tvaroh si utřu s medem, vanilkou, máslem, olejem a vejci – 1 bílek je na potření. Mouky smíchám s kypřícím práškem.
- Vše spojím dohromady, přidám citronovou kůru, šťávu, rozinky, brusinky, oříšky a důkladně prohnětu a pomačkám.
- Z těsta vytvořím navlhčenýma rukama bochánek, který dám na plech vyložený pečícím papírem a povrch potřu vaječným bílkem. Mazanec posypu nasekanými oříšky a dám péct do trouby cca 60 minut. Hotový mazanec zkouším špejlí, aby se těsto nelepilo. Pokud mazanec rychleji ztmavne, přikryji ho alobalem a nechám dopéct vnitřek.
- Zatím co je mazanec v troubě připravím si raw džem. Očistím jahody a vložím je do mixéru, rozmixuji ne úplně na šťávu, ať jsou tam třeba drobnější kousky, promíchám s chia semínky a dám do skleničky.
- Až je mazanec upečený nechám ho vychladnout, nakrájím na plátky a namažu raw džemem.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.