Vegetariánské chillli con carne

Vaříte doma fazole na nějaký způsob? Co říkáte na vegetariánské verzi chilli con carne.

Jednoduchý recept a tak výborně dochucený. Stačí přidat koriandr, chilli, drcený římský kmín, trošku kurkumy a chutná neskutečně. A vážně chutná i chlapům!

Ze zeleniny jsem použila cibuli, papriku, rajčata, česnek a rajčatovou šťávu v konzervě. Doporučuji italskou Polpa Mutti Solo Pomodore, je v ní nejméně cukru. Hlavní roli hrají červené fazole, které jsou výživné pro tělo. Buď si je můžete nechat nabobtnat přes noc a ráno uvařit, což je samozřejmě lepší varianta, a nebo rychlovku z konzervy, ale bez příchutí, čistě natural nejlépe bio – prodávají v bio sekci v tescu.

A teď moje oblíbená hláška:)

Proč jíst fazole?

Je vědecky dokázáno, že v zemích, kde se konzumuje více luštěnin (čočka, cizrna, fazole) umírá méně lidí na infarkt myokardu. Fazole jsou dobrým zdrojem niancinu a kyseliny pantotenové, což jsou látky důležité pro krásnou a hladkou pokožku a příznivě působí na vlasové váčky. Snižuje taky cholesterol v krvi a je výborná pro lidi s vysokým krevním tlakem. Dále je velkým zdrojem bílkovin, obsahuje více železa než maso či špenát.

Fazole můžeme používat jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích, snížené funkci slinivky i sleziny, na posílení činnost ledvin a jater. Vysoký obsah vlákniny působí léčivě na střeva.

Fazole jsou vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. Za mě palec nahoru, opravdu jedenkrát týdně je mám na talíři.

Suroviny:

  • 400g červených fazolí
  • 1 cibule
  • 1 velká paprika
  • 2 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • rajčata v konzervě
  • 1 chilli paprička nebo sušené
  • koriandr, římský kmín, kurkuma
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Fazole zaliji na noc studenou vodou a nechám nabobtnat. Druhý den sliji vodu, zaliji čerstvou a vařím do měkka.
  2. V kastrolu si rozehřeji olivový olej, přidám nakrájenou cibuli, na kostky papriku, rajčata a orestuji.
  3. Potom přidám na plátky nakrájený česnek a na drobno chilli papričku, krátce orestuji a zaliji  konzervou rajčat a dusím alespoň půl hodiny.
  4. Jak je zelenina měkká a pustí šťávu přidám fazole, dosolím a dochutím kořením. Pokud mám čerstvý koriandr pokrájím a přidám až do fazolí na talíři. Přeji dobrou chuť.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.