Vegetariánská sekaná

Jaké bylo vaše oblíbené jídlo v dětství? A nemyslím tím sladké. U mně to bylo pečené kuře s rýží a sekaná s bramborovou kaší. Pečené kuře jsem neměla ani nepamatuji, ale na sekanou jsem dostala takovou chuť, že jsem si ji musela o víkendu připravit. Musím říct, že recept na vege sekanou není z mé hlavy, ale našla ho moje skvělá babička, které bude mít příští měsíc osmdesát. Je neuvěřitelná, jak si otevře notebook a začne googlovat alternativu pro svoji vnučku, aby se na rodinném obědě Deniska pořádně najedla a neseděla jen s kaší, když ostatní do sebe dávají maso. Určitě vyzkoušejte, budete překvapeni, jak výborně chutná a vůbec na oko nevypadá, že je vege.

Suroviny

250g uvařené klasické čočky

3 stroužky česneku

2 vejce

100g nahrubo nastrouhaného čedaru

40g pomletých ovesných vloček

2 lžíce strouhanky

2 lžíce pohankové mouky

2 lžíce hořčice

2 lžíce sušené majoránky

4 lžíce slunečnicového oleje

sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Uvařenou čočku dám do mísy a tyčovým mixérem rozmixuji. Přidám nastrouhaný česnek, čedar vejce, pomleté ovesné vločky, strouhanku, pohankovou mouku, hořčici, nasekanou majoránku, 3 lžíce oleje, sůl a pepř a vše důkladně promíchám.
  2. Pokud je směs stále řídká, přidám pohankovou mouku. Formu vyložím pečícím papírem a vložím do ní čočkovou hmotu. Na povrchu ji uhladím a pokapu zbylým olejem.
  3. Peču ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 40 minut.
  4. Hotovou sekanou vyklopím, nakrájím a podávám s bramborami a ledovým salátem.
Sdílet článek:

5 komentářů

Napsat komentář
  1. Je LUXUSNÍ!! S manželem jsme se shodli, že uplně zazdila klasickou masovou sekačku 😀

  2. Opravdu vynikající! Přidala jsem do ní ještě osmaženou cibulku a všichni jsme se po ní mohli utlouct. Rozhodně jsem ji nedělala naposled. Díky! 🙂

  3. Trošku jsem si ji poupravila, ale už teď musím napsat, že je to jeden z top receptů :). Vařila jsem ji s dcerou, 3 roky, a je to recept, u kterého může pomáhat i malý pomocníček ?Určitě se k němu zase vrátíme.

  4. Neměla jsem pohankovou mouku, nahradila jsem ji špaldovou a přidala ještě cibuli. Jinak vše podle receptu. Ale výsledek se vizuelne ani chuťově klasické sekané nepriblizuje ani omylem 🙁 Je mnohem světlejší, než na fotce, suchá a lepkava. Je ta mouka opravdu tak zásadní?

  5. Pěkný článek, který se vymyká podobným na internetu. Díky němu mě téma zaujalo a určitě si od vás přečtu další příspěvky. Cítím, že nebudu litovat 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.