Vege burger
Vege burger
Znáte to, jste nachlazení, celý den popíjíte čajíček, jíte ovoce, a pak vás přepadne hlad. Tak jsem to měla přesně já v sobotu. Hlava bolela, rýmečka mě šikanovala ucpaným nosem, ale kolem páté odpoledne přišel hlad a chuť na něco NE-úplně zdravého, ale Ne-úplně špatného. U nás v Brně byl burger fest v sobotu a já se chtěla mrknout jaké vege burgery nabízejí – tedy jestli vůbec nabízejí. Ale zůstala jsem s bolehlavem raději doma a udělala si svůj vege burger festival doma.
Možná někteří z vás mě sledovali na mém Instagramu – Foodtherapybydenisa, kam jsem dávala každý krok a postup přípravy na mém Instastories. Musím říct, že jsem toho vůbec nelitovala a neskutečně si pochutnala. Červená řepa je prostě skvělá na mnoho způsobů a u mě hrála úlohu hlavní suroviny.
Už jsem vám ukazovala ve svém receptu na zeleninové karbanátky, co občas dělám se zbytkem odšťavněné zeleniny, a tady tomu bylo podobně. Správnou chuť tomu ještě dodalo domácí cibulové chutney, které jsem si musela upravit a nahradit cukr. Navíc jsem použila kvalitní sýr gorgonzola, ale každý má rád něco jiného a ve fantazii se meze nekladou.
Příště ještě vyzkouším udělat domácí pečivo, ale to už jsem nestihla. Stejně jsem snědla jen spodek, na kterém byl burger položený a myslím, že i bez pečiva je to skvělý tip na oběd nebo večeři. Určitě vyzkoušejte, je to bomba!!! A jak jste mohli vidět na mém instagramu, chutná i chlapům!!!
Suroviny na dva vege burgery:
- 3 červené řepy
- 120 g mletých ovesných vloček
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 hrst čerstvé petržele nebo koriandru
- brambory a batáty na domácí hranolky
- sůl a pepř, bylinky dle chuti
Suroviny na obložení a dochucení
- 1 červenou cibuli
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čekankového sirupu nebo medu
- 3 lžíce červeného vína
- 1 lžíce balsamica
- 80g sýru gorgonzola
- 2 celozrnné bulky
Suroviny na domácí tatarku
- 1 bílý jogurt
- ¼ cibule
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 kyselá okurka
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Oloupanou syrovou řepu odšťavním a dužinu dám stranou. Ale pro vás, kteří odšťavňovač nemáte, stačí řepu nastrouhat na jemno a vymačkat z ní co nejvíce tekutiny.
- Vločky rozmixuji na jemno a přidám do řepy společně s vajíčky, česnekem, tymiánem, nasekanou petrželí, pepřem a solí a pořádně promíchám. Těsto nechám 20 minut odležet, aby vločky nasákly vlhkost.
- Brambory a batáty řádně omyji, vložím na plech, pokapu olivovým olejem a přidám sušené bylinky – rozmarýn a bazalku, rozehřeji troubu na 180 stupňů a dám péct.
- Mezitím si připravím karamelizovanou cibulku. Velmi na jemno nakrájím cibuli na kroužky a velmi pomalu opékám na oleji asi 10 minut. Pak přidám lžíci čekankového sirupu (místo cukru) a nechám cibuli zkaramelizovat. Pomalu přilévám víno a balsamico, dokořením pepřem a solí a asi ještě 5 minut vařím, dokud směs nebude hustá a cibule měkká.
- Z řepové směsi vytvořím 2 placičky a smažím je na oleji do zlatova. Pozn. můžete i péct pokud neděláte hranolky jako já v troubě. Na bagetu položím řepovou placku, lžíci připraveného cibulového chutney, plátek sýru gorgonzola a dám na 5 minut zapéct.
- Domácí tatarka – do bílého jogurtu nastoruhám kyselou okurku, na jemno nakrájím trošku cibulky, přidám hořčičné semínko, sůl a pepř a vše zamíchám.
- A nezapomenu to všechno hezky naservírovat. Nechte si chutnat a napište, jaké jsou vaše tipy na burgery bez masa.
Další články
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.