Vege burger

Vege burger

Znáte to, jste nachlazení, celý den popíjíte čajíček, jíte ovoce, a pak vás přepadne hlad. Tak jsem to měla přesně já v sobotu. Hlava bolela, rýmečka mě šikanovala ucpaným nosem, ale kolem páté odpoledne přišel hlad a chuť na něco NE-úplně zdravého, ale Ne-úplně špatného. U nás v Brně byl burger fest v sobotu a já se chtěla mrknout jaké vege burgery nabízejí – tedy jestli vůbec nabízejí. Ale zůstala jsem s bolehlavem raději doma a udělala si svůj vege burger festival doma.

Možná někteří z vás mě sledovali na mém Instagramu – Foodtherapybydenisa, kam jsem dávala každý krok a postup přípravy na mém Instastories. Musím říct, že jsem toho vůbec nelitovala a neskutečně si pochutnala. Červená řepa je prostě skvělá na mnoho způsobů a u mě hrála úlohu hlavní suroviny.

Už jsem vám ukazovala ve svém receptu na zeleninové karbanátky, co občas dělám se zbytkem odšťavněné zeleniny, a tady tomu bylo podobně. Správnou chuť tomu ještě dodalo domácí cibulové chutney, které jsem si musela upravit a nahradit cukr. Navíc jsem použila kvalitní sýr gorgonzola, ale každý má rád něco jiného a ve fantazii se meze nekladou.

Příště ještě vyzkouším udělat domácí pečivo, ale to už jsem nestihla. Stejně jsem snědla jen spodek, na kterém byl burger položený a myslím, že i bez pečiva je to skvělý tip na oběd nebo večeři. Určitě vyzkoušejte, je to bomba!!! A jak jste mohli vidět na mém instagramu, chutná i chlapům!!!

Suroviny na dva vege burgery:

  • 3 červené řepy
  • 120 g mletých ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 hrst čerstvé petržele nebo koriandru
  • brambory a batáty na domácí hranolky
  • sůl a pepř, bylinky dle chuti

Suroviny na obložení a dochucení

  • 1 červenou cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo medu
  • 3 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce balsamica
  • 80g sýru gorgonzola
  • 2 celozrnné bulky

Suroviny na domácí tatarku

  • 1 bílý jogurt
  • ¼ cibule
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 kyselá okurka
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Oloupanou syrovou řepu odšťavním a dužinu dám stranou. Ale pro vás, kteří odšťavňovač nemáte, stačí řepu nastrouhat na jemno a vymačkat z ní co nejvíce tekutiny.
  2. Vločky rozmixuji na jemno a přidám do řepy společně s vajíčky, česnekem, tymiánem, nasekanou petrželí, pepřem a solí a pořádně promíchám. Těsto nechám 20 minut odležet, aby vločky nasákly vlhkost.
  3. Brambory a batáty řádně omyji, vložím na plech, pokapu olivovým olejem a přidám sušené bylinky – rozmarýn a bazalku, rozehřeji troubu na 180 stupňů a dám péct.
  4. Mezitím si připravím karamelizovanou cibulku. Velmi na jemno nakrájím cibuli na kroužky a velmi pomalu opékám na oleji asi 10 minut. Pak přidám lžíci čekankového sirupu (místo cukru) a nechám cibuli zkaramelizovat. Pomalu přilévám víno a balsamico, dokořením pepřem a solí a asi ještě 5 minut vařím, dokud směs nebude hustá a cibule měkká.
  5. Z řepové směsi vytvořím 2 placičky a smažím je na oleji do zlatova. Pozn. můžete i péct pokud neděláte hranolky jako já v troubě. Na bagetu položím řepovou placku, lžíci připraveného cibulového chutney, plátek sýru gorgonzola a dám na 5 minut zapéct.
  6. Domácí tatarka – do bílého jogurtu nastoruhám kyselou okurku, na jemno nakrájím trošku cibulky, přidám hořčičné semínko, sůl a pepř a vše zamíchám.
  7. A nezapomenu to všechno hezky naservírovat. Nechte si chutnat a napište, jaké jsou vaše tipy na burgery bez masa.
Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.