Valentýnský dort z cizrny

Recept na sladkou dobrotu, byl naposledy na Vánoce.  Dnes je Valentýn – svátek zamilovaných, tak je potřeba si ten den udělat hezký a užít si ho s drahou polovičkou. Myslím, že takový domácí dort upečený z lásky udělá velkou radost a věřte, že se po něm jen zapráší, tak jak tomu bylo u nás doma. Na Instagramu jsem rozjela diskuzi: „Z čeho je hlavní korpus“? Nejvíc jste tipovali červenou řepu, cuketu, fazole, nebo čočku. Kdepak samá voda. Kdo později hádal cizrnu, tak tipoval správně.  Musím říct, že když jsem našla tento recept, říkala jsem si sama: “ Jak to asi dopadne  a jak to bude držet kokosová mouka a cizrna?“

Dort opravdu chutná skvěle a kdo má strach z cizrny, tak se opravdu bát nemusí, kakao a raw čokoláda ovládnou chuť korpusu. Krém je tvarohový, oslazený rozšlehaným banánem a agáve sirupem. Váhala jsem nad tvarohem a kokosovým krémem, ale říkala jsem si, že tentokrát to bude fit dort plný bílkovin. Tak s chutí do toho a ať se vám podaří. Budu ráda, když mi napíšete vaše ohlasy a nebo pošlete fotku. Užijte si krásně den zamilovaných a nezapomeňte, že láska prochází žaludkem.

Suroviny

Na korpus:

1 plechovka cizrny

2 vajíčka

1/2 hrnku kokosové mouky

2 lžíce bio kakaa

1 lžíce karobu

3 lžíce agáve sirupu

1/2 hrnku kokosového mléka

80g raw čokolády, nakrájené na drobno

2 kávové lžičky bio kypřícího prášku

Na krém:

500g měkkého tvarohu

2 banány

3 lžíce agáve sirupu nebo jiného sladidla

2 lžíce kokosu

kokosový olej na vymazání pekáčku

Postup přípravy:

  1. Připravím si mixér a vložím do něj půl hrnku kokosu a mixuji úplně najemno, dokud nevypadá jako mouka.
  2. Opláchnu si cizrnu, kterou přidám k rozmixované kokosové mouce, společně s vajíčky, kakaem, karobem, kokosovým mlékem a agávovým sirupem a vše rozmixuji na hladkou směs.
  3. Troubu si předehřeji na 180 stupňů. Vymažu si kokosovým olejem formu na dort. Vrátím se k těstu a přidám do něj dvě lžičky kypřícího prášku a naposledy v mixéru pořádně promíchám.
  4. Nakonec přidám do těsta na jemno nakrájenou raw čokoládu zamíchám, vyliji těsto do formy na pečení a dám do trouby.
  5. Peču cca 30 minut a poté nechám korpus vychladnout. Až je korpus studený přeříznu ho na polovinu.
  6. Pak se vrhnu na přípravu tvarohového krému. Do misky si dám tvaroh, agávový sirup, jeden banán a přidám kokos a ručním šlehačem vyšlehám jemný tvarohový krém, ale zas aby nebyl moc tekutý.
  7. Tvarohovým krémem potřu nejdříve spodní stranu, pak na ni vyskládám banány nakrájené na kolečka a znovu přidám tvarohový krém. Přiklopím druhým korpusem a znovu vrchní stranu natřu tvarohovým krémem. Pak už je jen na vás čím dort ozdobíte. Já jsem zvolila jahody. Krásný Valentýn vám všem!

Sdílet článek:

4 komentáře

Napsat komentář
  1. Vyzkoušela jsem, místo jahod jsem zdobila kiwi a byl výborný!

    1. super to jsem ráda 😀

  2. Denisko,moc se mi líbí vaše sladké recepty a těším se,až vyzkoušim.Zítra jdu na citronovou babovku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.