Cizrnový falafel
Další z mých favoritů! Poprvé jsem ho vyzkoušela v Londýně, kousek od Tower Bridge, a totálně jsem si ho zamilovala pro jeho orientální vůni i chuť. Bohužel v Česku jsem nenarazila na žádnou verzi, která by uspokojila mé chuťové buňky. Většinou v něm bylo hodně mouky a nebo málo koření.Tak jsem ho prostě musela vyzkoušet sama.
Co je to falafel?
Jedná se o smažené či pečené kuličky nebo placičky z bobů nebo cizrny.
Je oblíbený v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu a Izraeli. Chutná skvěle v tortille i v salátu. Záleží jak vydatný oběd nebo večeři potřebujete, protože opravdu zasytí. Proč zařadit cizrnu do svého jídelníčku jsem už zdůraznila v receptu na hummus ZDE.
Suroviny:
- 2 hrnky cizrny nebo 400g konzervované cizrny (slité)
- červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké celozrnné nebo špaldové mouky
- hrst nasekané čerstvé petrželky nebo koriandru
- lžička mletého římského kmínu
- lžička kurkumy
- lžička mletého koriandru pokud nemáme čerstvý
- půl lžička mletého chilli
- 2 lžíce oleje
- pepř a sůl
Postup:
- Cizrnu sliji, osuším a rozmačkám.
- Smíchám s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou nebo koriandrem a ostatním kořením.
- Dochutím pepřem a solí.
- Těsto nechám odpočinout půl hodiny v ledničce a z hmoty pak rukama vytvořím karbanátky.
- Peču v troubě na pečícím papíře 30 min na 200 stupňů, nebo rozehřeji na pánvi olej a opékám 3 minuty z každé strany dozlatova.
- Podávám s listovým salátem, zeleninou a dipem.
Tip:
Můžete připravit podle chuti. Já jsem jednoduše rozmixovala ricottu s trochou vody, citronové šťávy z půlky citrónu a pár lístky máty. Směs jsem na závěr jen osolila a opepřila
O mně
Ahoj, jmenuji se Denisa…
… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.
Kategorie receptů
Odebírejte články
Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.
4 komentáře
Napsat komentářŠárka Štursová
12. července 2016 v 20:22
Do toho jdu, vypadá to krásně! 🙂
Šárka Štursová
12. července 2016 v 20:22
Do toho jdu, vypadá to krásně! 🙂
Food Therapy by Denisa
19. července 2016 v 10:35
Tak co povedl se?
Šárka Štursová
24. července 2016 v 11:35
Jo! Včera jsem ho dělala, ještě mi zůstali na dnešní oběd, mňamka 😉