Cizrnový falafel

Další z mých favoritů! Poprvé jsem ho vyzkoušela v Londýně, kousek od Tower Bridge, a totálně jsem si ho zamilovala pro jeho orientální vůni i chuť. Bohužel v Česku jsem nenarazila na žádnou verzi, která by uspokojila mé chuťové buňky. Většinou v něm bylo hodně mouky a nebo málo koření.Tak jsem ho prostě musela vyzkoušet sama.

Co je to falafel?

Jedná se o smažené či pečené kuličky nebo placičky z bobů nebo cizrny.

Je oblíbený v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu a Izraeli. Chutná skvěle v tortille i v salátu. Záleží jak vydatný oběd nebo večeři potřebujete, protože opravdu zasytí. Proč zařadit cizrnu do svého jídelníčku jsem už zdůraznila v receptu na hummus ZDE.

Suroviny:

  • 2 hrnky cizrny nebo 400g konzervované cizrny (slité)
  • červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké celozrnné nebo špaldové mouky
  • hrst nasekané čerstvé petrželky nebo koriandru
  • lžička mletého římského kmínu
  • lžička kurkumy
  • lžička mletého koriandru pokud nemáme čerstvý
  • půl lžička mletého chilli
  • 2 lžíce oleje
  • pepř a sůl

Postup:

  1. Cizrnu sliji, osuším a rozmačkám.
  2. Smíchám s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou nebo koriandrem a ostatním kořením.
  3. Dochutím pepřem a solí.
  4. Těsto nechám odpočinout půl hodiny v ledničce a z hmoty pak rukama vytvořím karbanátky.
  5. Peču v troubě na pečícím papíře 30 min na 200 stupňů, nebo rozehřeji na pánvi olej a opékám 3 minuty z každé strany dozlatova.
  6. Podávám s listovým salátem, zeleninou a dipem.

Tip:
Můžete připravit podle chuti. Já jsem jednoduše rozmixovala ricottu s trochou vody, citronové šťávy z půlky citrónu a pár lístky máty. Směs jsem na závěr jen osolila a opepřila

Sdílet článek:

4 komentáře

Napsat komentář
  1. Do toho jdu, vypadá to krásně! 🙂

  2. Do toho jdu, vypadá to krásně! 🙂

  3. Jo! Včera jsem ho dělala, ještě mi zůstali na dnešní oběd, mňamka 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.