Letní výživné saláty

Taky se vám v tomto teplém počasí nechce nic vařit, nemáte chuť na nic těžkého a celý den by jste raději strávili ve vodě? Tak to jsme na tom stejně. Ale jíst se musí a je důležité dopřát našemu tělu minerály, vitamíny, vlákninu a za mě rostlinné bílkoviny. Vymyslela jsem pro vás dva skvělé a zdravé saláty. Jeden veganský a druhý vegetariánský. Vyzkoušejte určitě oba. Mají stejný základ, ale každý chutná jinak.

Veganský salát

Suroviny

80g mix salátů polníček a rukola

2 velká rajčata

1/2 okurky

1 zralé avokádo

2 ks sušených rajčat

1 lžíce kapary

1/2 konzervy zelených oliv

100g mungo klíčků

hrst slunečnicových a dýňových semínek

lžíci mandlí

Postup přípravy:

  1. Rajčata a okurky nakrájím na drobné kostičky, avokádo a mandle na malé kousky, olivy a sušená rajčata vodorovně na tenké plátky.
  2. Do velké misky vložíme salát, nakrájenou zeleninu, kapary, semínka, ořechy a mungo klíčky.
  3. V menší misce si připravím zálivku, všechny potřebné suroviny smíchám, pokud je zálivka příliš hustá přidám vodu.
  4. Zálivku vliji do salátu a salát řádně promíchám a můžu podávat.

Hořčicová zálivka:

2 lžíce hrubozrnné hořčice (já kupuji v DM drogerií – je bez cukru)

3 lžíce olivového oleje

1 lžička medu nebo agáve sirupu

1/2  šťávy z  vymačkaného citronu

sůl, pepř

2 lžíce vody

Salát s čočkou Beluga

Suroviny

80g mix salátů polníček a rukola

1 hrnek uvařené čočky beluga

2 velká rajčata

1/2 okurky

1 zralé avokádo

1 lžíce kapary

100g mungo klíčků

50g balkánského sýru

sůl, pepř, rozmarýn, kurkuma

Postup přípravy:

  1. Předvařím si čočku beluga, okořením ji, osolím a nechám vychladnout.
  2. Rajčata a okurky nakrájím na drobné kostičky, sýr na malé kousky, olivy a sušená rajčata vodorovně na tenké plátky.
  3. Do velké misky vložíme salát, nakrájenou zeleninu, kapary, čočku a mungo klíčky.
  4. V menší misce si připravím zálivku, všechny potřebné suroviny smíchám, pokud je zálivka příliš hustá přidám vodu.
  5. Zálivku vliji do salátu a salát řádně promíchám, nahoru přidám sýr a můžu podávat. Přeji vám dobrou chuť v tomto horkém počasí

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.