Květáková pizza

Máte rádi pizzu? Ale proklínáte se, že ji jíte často, roste vám po ní bříško a máte na ní trošku závislost? Jasně, kdo by ji neměl rád, i já jsem byla jejím velkým milovníkem. Ale jak už to bývá, je v ní zase pěkně nasypáno – myslím tím cukr. Nenápadně ho najdeme v těstu, a co teprve ta sladká rajčatová omáčka – sugo, kterou se pizza potírá?!  Prostě smutný příběh…

V současnosti si pizzu dám velmi zřídka a vždy jen kousek. Je to většinou v případě, kdy jsem na cestách, není na výběr a je to jediná možnost se najíst. Samozřejmě pochutnám si, ale ty výčitky tam trošku jsou. Takže jsem pro vás připravila zdravou pizzu, kterou si můžete s klidným svědomím udělat doma. Samozřejmě, není to klasika, těsto je úplně jiné, a to z květáku. Ale myslím, že je to skvělý recept pro celiaky a diabetiky. Čtěte dál a zjistíte, proč je dobré zařadit do jídelníčku květák. Vyzkoušejte a napište, jak vám tahle zdravá pizza chutnala.

Proč jíst květák?

Květák má vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Je proto výborným zdrojem tohoto vitamínu podporující imunitu. Květák má navíc protirakovinné a detoxikační účinky, díky obsahu sirných složek a má vysoký obsah draslíku, vápníku a vlákniny. Obsahuje také vitamín K pro správnou srážlivost krve a mineralizaci kostí a fytosteroly, které snižují cholesterol v krvi. Růžičky i košťál se dají konzumovat tepelně i za syrova ve všech možných podobách.

Já mám ráda obě dvě varianty. Ve Francií jsem se ho naučila jíst i za syrova. Stačí si udělat nějaký sýrový dip a namáčet v něm zeleninu jako je květák, mrkev, rajčata a nebo řapíkatý celer. Francouzi to rádi používají jako lehký předkrm na večírku, než zasednou ke stolu a začne několika chodové menu. Takže je vám jasné, jak jsem to měla já, česká holka? Nacpala jsem se květákem a omáčkou už před večeří a pak už jsem nemohla sníst ani druhý chod. 😀

Suroviny na těsto:

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • 1 mozzarela – já použila veganský sýr Bílkoun (natural)
  • oregáno, provensálské koření a sůl

Suroviny na ozdobení:

  • 1 misku cherry rajčat
  • 1 lžíčka datlového sirupu
  • 2 velká rajčata
  • 1 menší cibuli
  • 1 mozzarelu
  • hrst černých oliv
  • oregáno, provensálské koření, sůl

Postup přípravy:

  1. Květák vložím do hrnce s vodou a nechám vařit, aby byl pěkně měkký. Až je uvařený, sliji vodu, květák vysuším v utěrce a rozmixuji na jemno. Cherry rajčata spařím horkou vodou a sloupu je ze slupky, vložím do mixéru a rozmixuji společně s datlovým sirupem a špetkou soli. Takto si vyrobím své domácí sugo.
  2. Pak si připravím těsto – k rozmixovanému květáku přidám vajíčka a nastrouhanou mozzarelu. Já z výživného hlediska tentokrát ozkoušela bílkouna (kupuji v Tescu rostlinná bílkovina). Těsto vyliji na plech s pečícím papírem a dám péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Peču minimálně 45 minut, než se těsto spojí.
  3. Cibuli nakrájím na jemné proužky, olivy, mozzarelu a rajčata na plátky.
  4. Vyndám z trouby částečně upečené těsto a potřu je domácím sugem a nazdobím připravenými surovinami. Ale je samozřejmě na vás, co máte rádi a jaké další ingredience použijete.
  5. Peču dalších 20 minut, dokud těsto není křupavé a nemá krustičku. Přeji vám dobrou chuť.
Sdílet článek:

2 komentáře

Napsat komentář
  1. Taky mám moc ráda tuhle verzi „pizzy“, jen ji dělám trošku jinak, syrový květák nasekám v mixéru na jemno, osolím a nechám chvíli stát, on mezi tím pustí vodu. Pak z něj vymačkám v útěrce zbytek vody co dá a dál postupuju jako Vy, přidám vejce, sýr a koření. Vznikne takové tužší těsto. Ale ať tak nebo tak, vždycky vznikne dobrota.

    1. Super, díky za tip taky vyzkouším 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.