Chřestové rizoto

Chřestová sezóna se rozběhla v plném proudu. Ne každý je milovníkem chřestu, ale já ho miluji a moc si tyto chřestové hody užívám, protože trvají hrozně krátce. Chřest je skvělá surovina pro naše zdraví, takže doporučuji si ho dávat v těchto měsících co nejčastěji.

Suroviny

  • 250g zelený chřest
  • 1 cibule
  • 125g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250g italské rýže Arborio na rizoto
  • 1,5dl bílého vína
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1 ČL šafránu
  • sůl, pepř
  • 60g parmezán 

Postup přípravy:

  1. Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupejte. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje. Pazochy nakrájejte na velikosti sousta 3–4 cm. Vhoďte je do vroucí osolené vody a krátce povařte, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Sceďte a nechte okapat.
  2. V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  3. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.
  4. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán, poté opatrně vmíchejte chřest a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá.

Sdílet článek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

O mně

Ahoj, jmenuji se Denisa…

… a tohle je můj blog hlavně o zdravém vaření. Před časem jsem se totiž rozhodla začít líp jíst a měnit svůj život, kvůli Evženovi. Tak říkám nádoru, co mám v hlavě a tvářil se ze začátku docela nevinně.

Můj příběh

Facebook

Odebírejte články

Už vám neunikne žádný nový článek nebo recept.